Млекари траже забрану увоза млека

Удружење произвођача млека Мачванског округа упутило је апел и молбу премијеру Александру Вучићу у којем предлажу да се донесе одлука о забрани увоза сировог и и концентрованог млека.

Ситуација на тржисту сировог млека мења се из часа у час, све више млека је неоткупљено, млекаре се правдају да је квалитет недоговарајући али су заправо препуне својим готовим призводима.
Млекаре су приморане на такве мере које ће за последицу имати на хиљаде газдинстава који неће моћи да остварују приходе, наведено је у саопштењу тог удружења.

Они сматрају да је лицемерно што се поједине млекаре залажу за интервенцију државе а са друге стране увозе велике количине концентрованог и сировог млека.
"Ми верујемо да можемо да производимо довољно и квалитетно млеко које ће задовољити наше тржиште, али не можемо да се носимо са разним спекулацијама на тржишту. Уместо да наша деца пију млеко, користе производе из здравог сировог млека из наше домаће производње  ми имамо ситуацију да се зато користи концетровано млеко из увоза", наводи се у апелу.

Удружење је указало да је Мачвански округ, који је лидер у Србији по броју музних грла, посебно погођен овом ситуацијом, а уколико се остваре прогнозе и са тог простора се повуку две најозбиљније млекаре, последице ће бити катастрофалне.
Такође, су истакли да држава кроз стимулативне мере у млекарству издваја огромне количине новца те је ефекат и тих мера угрожен овом ситуацијом која нам се дешава због  прекомерног увоза.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић јуче је најавила да ће проблем вишкова млека на тржишту краткорочно бити решен тако што ће робне резерве откупити вишкове млека у праху.
"То је једна краткорочна мера, али размишљамо и о другим мерама које би значиле активирање заштитне клаузуле из Споразума о стабилизацији и придруживању и зато ћемо у наредним данима разговарати са представницима Европске комисије. Очекујемо да ћемо и од њих добити сагланост", рекла је министарка.

Она је додала да су проблеми са млеком веома комплексни и да су последица поремећаја на европском тржишту, али и либерализације тржишта.
Министарка је навела да је њен ресор опредељен да заштити произвођаче млека у Србији и сточарство.
Директор акционог тима за пољопривреду и саветник премијера Драган Гламочић најавио је да ће следеће недеље бити донето решење за произвођаче млека.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести