ММФ признаје резултате Владе Србије

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да је у разговору с највишим званичницима Светске банке и Међународног монетарног фонда оцењено да је Србија остварила значајан напредак и да ММФ признаје грешку

 у прогнози дефицита. Вујовић, који борави у Вашингтону на пролећном заседању Светске банке и ММФ-а, рекао је за РТС да је током разговора оцењено да је Србија остварила значајан напредак, али да је потребно учинити више на фискалној консолидацији, као и да је фонд спреман да направи ревизију пројекције економског раста и да ће то бити у домену мало изнад нуле.

– Потписали смо два зајма, завршавамо овај четворогодишњи период врло успешно и чини ми се да припремамо веома добру линију пројеката који ће се реализовати у оквиру наредног четворогодишњег програма – који почиње 1. јула – казао је Вујовић. По његовим речима, договорено је да то буду пројекти који подржавају структурне реформе, које су најважнији део реформи у Србији.

Коментаришући прогнозе ММФ-а да би Србија ове године могла завршити с рецесијом, Вујовић је рекао да је најважније да је на макромонетарном и макрофискалном нивоу све у реду.

– Ми смо остварили фантастичне резултате које ММФ признаје. После укључивања резултата за такозвану општу државу, имамо свега 25 милијарди за први квартал, што је мање од 40 одсто од очекиваног дефицита. Фонд са задовољством признаје своју грешку, он је пројектовао 55,7, то је готово 2,5 пута мање – рекао је Вујовић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести