Монополисти оборили пшеницу

Независна асоцијација пољопривредника Србије најавила је да ће организовати протесте јер су незадовољни откупном ценом

пшенице. Како се наводи у саопштењу, пољопривредници траже да се пшеница откупљује по стварној тржишној цени, која је, како наводе, око 18 динара килограм.

„Држава ни прошле године није откупљивала пшеницу, али је цена у жетви била око 18 динара килограм. Питамо зашто то није и ове године, ако знамо да се производи од пшенице не продају по ценама нижим него прошле године”, кажу у Независној асоцијацији пољопривредника Србије. Указали су на то да је монополско понашање великих откупљивача довело цену пшенице испод тржишне.

Пољопривредници наводе и да пшеница није родила толико колико се у јавности приказује и да су у појединим деловима Србије приноси веома ниски, око три тоне по хектару.

У саопштењу су затражили од Владе Србије, Министарства пољопривреде и Министарства трговине да заједно пронађу решење за тај проблем.

Цена пшенице на Продуктној берзи у Новом Саду прошле недеље била је од 16,72 до 16,17 динара килограм, с ПДВ-ом.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је пре неколико дана да ће род пшенице ове године износити три милиона тона, што је 20 одсто више него лане. Она је навела да је просечан принос пшенице пет тона по хектару.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести