На пијачним тезгама запослено 80.000 људи

Развој пијаца, које треба да се трансформишу и прилагоде 21. веку, али уз очување традиционалног духа, важан је за развој локалне привреде и за подстицање социјално-економске сигурности

 малих пољопривредних произвођача, оцењено је на међународној конференцији у Београду.На скупу, који су организовали Привредна комора Србије и Пословно удружење „Пијаце Србије”, окупили су се представници пијаца из Србије, Македоније, Црне Горе и Републике Српске.

Извршни директор „Пијаца Србије” Саво Дувњак рекао је да се у Србији пијачном делатношћу бави око 160 правних лица, која управљају с око 410 пијаца, на којима има око 70.000 продајних места. На пијацама, како је додао, свакодневно ради око 80.000 људи, а упркос све израженијој конкуренцији супермаркета и мегамаркета, пијаце су прошле године забележиле 12 одсто већи промет.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић рекао је да је пијачна делатност значајна и да држава треба да се определи хоће ли кренути путем приватно-јавног партнерства, као што је случај у Црној Гори, где је изграђен приватни простор, или кренути путем којим ишла Мађарска те омогућити пољоприврендим газдинствима да продају део својих производа на пијацима.

Он је истакао да Министарство жели да чује ставове људи који се баве пијацама јер мере дају резултате само када се доносе заједно, али је поручио да свако у држави мора да плаћа порезе и доприносе и да о томе није могуће преговарати, али је зато могуће да се разговара о износу, а да делатност не буде угрожена.

– Пијаце настоје да се трансформишу и трудимо се да размишљамо о томе како да инфраструктура пријаца буде прилагођена 21. веку, а да не изгубе онај традиционални дух који имају и по којем су познате, као и да сачувају највећу предност, а то је директан контакт купца и произвођача, једини у трговини – рекао је Дувњак за  Танјуг .

– По подацима Завода за статистику, пре свега код продаје воћа, поврћа, свежег живинског меса, млека и јаја, пијаце су у прошлој години, у односу на претходну, имале неких 12 одсто већи промет у динарима, а тај тренд присутан је протеклих десетак година.Он је указао на то да је реално очекивати да ће људи мање куповати на пијацама, наводећи да је чињеница да су супермакерти понудили једну од предности које пијаце не могу, а то је безготовинско плаћање.

Он је казао да се ради на привлачењу што је могуће више пољопривредних газдинстава и да им се понуде најбољи услови те на тај начин упути порука купцима да ће на пијаци куповати увек свеже и јефтиније.Дувњак је истакао да на пијацама продавци указују купцима на вредност локалне, домаће производње и дохотка који остаје у непосредном окружењу.

Д. Вујошевић
 

Прода се петина воћа, јаја...

По подацима Завода за статистику, око петине укупне производње поврћа, воћа, јаја, меда, живинског меса пласира се на пијацама Србије. Дувњак је указао на то да треба развијати и робне пијаце, али да је неопходно даље радити на повећању степена легализације продаје. У законодавном смислу, по његовим речима, треба разрадити јасну стратегију реструктурирања јавног комуналног сектора који се бави пијачном делатношћу да би будући правно-власнички статус обезбедио јасну слику за пројектовање дугорочних планова даљег развоја.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести