На продају имовина од Новог Сада до Неготина

Агенција за осигурање депозита објавила је оглас за јавно прикупљање понуда за продају имовине банака у стечају. Нови власници траже се за заоставштину Развојне банке Војводине,

Астра банке, Универзал банке, Привредне банке Београд, Нове Агробанке, Рај банке. На списку су и старе банке које су у стечај отишле пре више од једне деценије попут Беобанке.

За Војводину је свакако најзначајнија имовина Развојне банке Војводине која је пре скоро две године отишла у стечај.

О томе шта се од тада па до сада догодило покрајински секретар за финансије Зоран Радоман за „Дневник“ каже:

- Знамо да продаја имовине ове Банке у стечају иде добро. До сада је већ продато нешто више од половине, а очекујемо да ће и преостали део брзо наћи купце. Не само да има купаца, већ су и цене које се постижу за имовину добре. Када се оконча продаја и намире обавезе очекујемо да и преостане новца. Реално је очекивати да то буде сума између једне и две милијарде динара. Тај новца поделиће се бившим акционарима. Баш то говори да је за стечај ове банке било мало економских аргумената.

Конкретно, Агенција за осигурање депозита нуди под девет тачака  некретнине РБВ. Цене су изражене у еврима, а заинтересовани понуђачи су обавезни да положе десет одсто депозита од наведене цене.

Занимљиво је да су од девет понуђених објеката РБВ само два у Војводини .То су пословни простор у Новом Саду у Дунавској улици од 284 квадрата, а прва цена је 77.000 евра. Такође, пословни простор нуди се и у Српској Црњи, намењен је трговини а за 152 квдрата цена је 20.716 евра. Уз зграду у ту цену урачуната је и опрема за канцеларије попут клима уређаја, намештаја централе ,видео надзора и беле технике.

Највишу цену у Агецији очекују за пословни простор у Крагујевцу од 325 квадрата и ту уз зграду иду покретне ствари попут видео надзора и намештаја. Почетна понуда је 192.381 евро.Тек нешто мања цена 188.484 евра је за 334 квадрата у Пожаревци и овде је ту урачунат намештај, клима, видео надзор. За пословни простор у Бору купац ће морати да издвоји најмање 177.154  евра, а добија уз 553 квадратна метра и опрему. За зграду од 386 квадрата у Аранђеловцу почетна цена је 141.624 евра. Остале некретнине нуде се по првој цени нижој од сто хиљада евра. Тако бар 97.928 евра треба дати за пословни прстор од 218 квадрата у Пожеги, а у то је урачунат намештај, клима уређај и бела техника. Тек мало је нижа у понуди цена за 220 квадратних метара пословног простора у Врању-95.069 евра. Уз стандарду понуду покретности купац овде добија и банкомат. Пословни простор у Неготину нуди се по цени од 58.557 за 149 квдрата.

По понуђеном инвентару може се претпоставити да су ове зграде биле експозитуре Развојне банке. Па вероватно чекају купца из те или сличне бранше.

Продаја ће се обавити прикупљањем затворених понуда а рок за подношење је 25. септембар. 

Д. Вујошевић

Стан од 58 квадрата 8.954 евра

Највреднија имовина која се нуди је она која је некада припадала Универзал банци.То је пословни простор у центру Београда у Француској улици. За хиљаду квадратних метара почетна цена је 1,1 милион евра. Непокретности Нове Агробанке у стечају нуде се по цени од три милиона евра. Највреднија међу њима је хладњача у Мионици а почетна цена је 900.000 евра. Најјефтинији је стан у Новом Кнежевцу за 58 квадрта прва цена је 8.954 евра. Оглашен је као заостваштина више банака па није наведено коме је тачно припадао.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести