НАЛЕД: Уместо улагача, привлачи се корупција

Слаба тројка коју је Влада добила од НАЛЕД-а за квалитет припреме, доношења и спровођења закона у Регулаторном индексу Србије, оправдање добија у Нацрту закона о улагањима.

Најављен као инструмент за успешније привлачење инвестиција, тај пропис може умањити правну сигурност и транспарентност и отворити простор за корупцију, показала је анализа Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) која је упућена надлежном Министарству привреде.

Први нацрт, који је ушао у јавну расправу у априлу, имао је озбиљне мањкавости. Иако је у међувремену унапређен и предлозима НАЛЕД-а, и даље постоје проблеми које је потребно отклонити. Идеја закона је да буду формирани органи за подршку успешној реализацији инвестиција, али се из текста не може закључити да ли су локалне самоуправе у обавези да оснују неке од тих органа, који су њихови послови, шта су чије обавезе, ко коме одговара и ко је за шта одговоран. Све то може створити забуну код улагача о томе ко је надлежна институција којој ће да се обрате.

Једна од основних новина је да ће Влада формирати савет за економски развој, али је у Нацрту направљен пропуст – није уређено који су критеријуми за именовање његових чланова и тачне надлежности, што је посебно забрињавајуће имајући у виду да ће савет додељивати субвенције инвестицијама од посебног значаја и контролисати испуњење обавеза.

Законописац даје могућност општинама да формирају канцеларије за инвестиције, што представља проблем јер општине већ имају канцеларије за локални економски развој, које, између осталог, обављају послове подршке улагачима. Такође, нуди се могућност именовања саветника за улагање, без навођења да ли то искључује постојање канцеларије за инвестиције, и тако отвара простор за гомилање непотребне администрације и преклапање надлежности.

Нацрт дели инвестиције на улагања од локалног, регионалног и посебног значаја и није добро што се пропушта прилика да већ у закону буду јасно прописани критеријуми за стицање једног од тих статуса јер се ставља под сумњу начин на који ће се спроводити избор и додела подстицаја. Забрињава податак да за инвестиције од посебног значаја неће бити примењиван конкурс већ ће одлуку доносити савет за економски развој.

У нацрту је извршена компилација права улагача која постоје већ годинама и примењују се без већих проблема. Ниједним од чланова улагачима није проширен круг права која већ имају или повећан обим неког већ постојећег и гарантованог права, коментар је НАЛЕД-а, чија је жеља да, указујући на могуће пропусте и недоследности, допринесе унапређењу текста закона.

Д. У.

Скромне казне
Осим што многи делови закона нису довољно прецизирани, правну несигурност изазива и то што није прописано који ће делови бити додатно уређени подзаконским актима. Део који предвиђа казнене одредбе је необично скроман, што не чуди имајући у виду да није утврђено који је орган за шта одговоран, и прописује симболичне казне од 50.000 до 100.000 динара за непоступање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести