„Агрорит” из Меленаца купио пропалу чарапару

ЗРЕЊАНИН: Нови власник Фабрике чарапа „Ударник” у стечају од јуче је меленачка фирма „Агрорит”, сазнаје „Дневник”.
udarnik zrenjanin
Фото: Youtube Printscreen

У просторијама Агенције за лиценцирање стечајних управника, у Одељењу за стечај у Новом Саду, одржано јавно надметање за куповину имовине некада једне од најуспешнијих фабрика у Југославији.

Почетна цена износила је 50.018.035 динара, а купац „Агрорит” је фабрику купио за нешто више од 76 милиона динара.

За сада није познато шта нови газда „Ударника” планира са овом пропалом фабриком и њеном имовином. Подсетимо, предмет продаје биле су непокретности и покретна имовина стечајног дужника, сврстане у једну имовинску целину. Непокретности, које се налазе у Зрењанину, чине зграде трговине и текстилне индустрије. „Ударник” је опстајао све до почетка двехиљадитих када је држава преузела фабрику, тако што је Агенција за приватизацију радила нову процену капитала, развластила мале акционаре, дотадашње већинске управљаче, и државу укњижила као власника са 53 одсто удела. Од тада је почела да се круни имовина предузећа у којем је било запослено око 400 радника.

Фабрика је упадала у тешкоће, губили су се послови а низали губици. Не треба заборавити ни да је, у међувремену, у град на Бегеју дошла италијанска „Помпеа”, која је у индустријској зони „Багљаш” изградила велику фабрику за производњу чарапа. Парадоксално, док је државни „Ударник” пропадао, а радници остајали без посла, држава је истовремено италијанском инвеститору додељивала финансијске подстицаје за запошљавање.

Напослетку је стигла одлука Министарства економије о аутоматском увођењу стечаја 2009. године. За стечајног управника именована је Агенција за приватизацију. Претходних година неколико пута је оглашавана продаја фабрике, међутим није било заинтересованих купаца.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести