Ал Дахра проглашена купцем ПКБ-а

БЕОГРАД: Компанија „Ал Дахра“ проглашена је данас купцем ПКБ-а, за који је понудила 105,055 милиона евра.
pkb
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

У Министарству привреде данас је, у подне, отворена коверта са финансијском понудом коју је компанија Ал Дахра, доо Ириг доставила за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд АД.

Комисија за спровођење поступка је, према саопштењу Министарства, том приликом утврдила да је понуда у складу са са правилима поступка, а Министарство привреде је, на предлог Комисије, прогласило Ал Дахру купцем.

Министарство привреде подсећа да је почетна цена одређена у износу од 50 одсто процењене вредности предмета продаје на дан 31.децембра, односно да је износила 104.554.593,74 евра.

На цену коју је Ал Дахра доставила, биће додата и цена за стадо према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

Закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, након што Управа за спречавање прања новца достави Министарству привреде обавештење да за то не постоје сметње.


Ал Дахра понудила за ПКБ 105,05 милиона евра

БЕОГРАД: Ал Дахра Србија, једини понуђач на тендеру за продају Пољопривредне корпорације Београд, понудила је 105,05 милиона евра, речено је на отварању финансијског дела понуде у Министарству привреде.

Тендерска комисија је у четвртак отворила једину понуду за приватизацију ПКБ-а и утврдила да је исправна документација Ал Дахра Србије.

Комисија за спровођење поступка је том приликом утврдила да је достављена документација у оквиру коверта “подаци о понуђачу” у потпуности у складу са правилима поступка.

Приватизациону документацију су откупиле две компаније, али је стигла само једна понуда.

Понуду је дала компанија Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата која има у Србји регистровану фирму.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра истакао је у понедељак, а на продају је 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови. 

Исто тако понуђена је и имовина зависних друштава као што су Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра. 

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра. У ПКБ-а има око 1.700 радника.

Такође, кажу да имовину ПКБ-а чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, 70 км каналске мреже за наводњавање, 17.000 грла стоке и друга имовина и механизација.

Ал Дахра у Србији послује од 2014. када су постали већински власници 51 одсто фирме “Руднап аграр” Војина Лазаревића.

Већ почетком 2015. Ал Дахра интернешнал постала је једини власник плантаже у Иригу - Ал Дахре Руднап.

Иначе, претежна делатност компаније Ал Дахра агрикалчр из УАЕ је узгој музних крава.

Ал Дахра улаже како би обезбедила већу безбедност хране за УАЕ, а највише земље поседује у Египту - 54.000 хектара, затим око 4.000 хектара у САД и исто толико и у Шпанији, као и око 2.000 хектара у Аустралији.

Ал Дахра је раниије објавила да је припремила 130 милиона долара за куповину њива широм света.

Арапи су најавили да им је циљ да у Србији имају 20.000 хектара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести