Алипеј у Србији подстакао би развој и модернизацију тржишта

БЕОГРАД: Најаве да би у наредних неколико месеци у Србији могао да се очекује почетак плаћања преко "Алипеја" - платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету коју је креирала "Алибаба група" веома је важна вест за потрошаче, а то би подстакло и даљи развој тржишта у наредном периоду, оцењују у Привредној комори Србије.
intl.alipay.com/logo
Фото: intl.alipay.com/logo

Реч је о платформи за мобилна плаћања, која има готово милијарду корисника.

Да би у наредних неколико месеци у Србији могао да се очекује почетак плаћања преко "Алипеја" најавила је председница владе Ана Брнабић приликом посете Хангџоу, и након обиласка компаније "Алибаба".

"Надам се да у наредних неколико месеци завршавамо са "Али пејом" за њихов систем уплата, односно платни промет у Србији", рекла је Брнабић и додала да би то било важно и за све већи број кинеских туриста који долазе у Србију.

Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије каже за да је то добра вест, како за даљи развој тржишта, тако и за потрошаче.

Истиче да је то вазно и за подстицање сличних апликација, али и за кинеске туристе који долазе у Србију, јер више од милијарду њих у Кини користи ову апликацију, те се највећи део промета се обави тим платним средством.

У Кини је, каже омогућено да се роба широке потрошње, у супермаркетима плати на овај начин, а такође и такси услуге и слично...

Више од 70 одсто трансакција које се десе на глобалној платформи "Алибаба групе" се обаве и плати на тај начин.

"Веома је значајна вест у вези почетка функционисања апликације и платног система Алипеј у нашој земељи јер посред тога што ћемо мати сарадњу са њима преко комерцијалних банака, и нови вид плаћања биће присутан на нашој теритоирији", рекао је Малиновић Танјугу.

То ће каже, довести до даље модернизације нашег унутрашњег тржишта.

Осврћући се на посету делегације Србије Кини он је казао да свакако она учвршћује иначе добре пријатељске односе две земље и значајна је за развој трговине како у билатералним односима, тако на нашем унутрашњем тржишту.

Такође, премијерка је рекла да би следећи корак био логистички центар, као и да је намера да се наставе разговори и са Алибабом и са другим компанијама да отворе своје развојне центре у Србији.

"За Србију би то значило долазак једног глобалног система на тржисте и такође би било значцајно за шири регион, подстакло би нова места и допринело да се тржисте модернизује. Свакако да би долазак оваквог великог система значио и као подстрек домаћим оператерима и у том смилу је добро уколико до реализације тог посла дође", навео је Малиновић.

Иначе, када је реч о најави да ће 2020. године, у сарадњи са Светским економским форумом, у Србији бити отворен Регионални центар за цетврту индустријску револуцију, Малиновић је рекао да је такав развојни центар и улагање у индустрију знања значјано за Србију и тај сектор представља једну од компаративних предности.

Секретар Удружења за туризам Привредне коморе Србије,Тијана Маљковић рекла је да је кинеско тржисте значајно како за нас, тако и цео регион.

На прекоокеанским тржиштима наступамо у сарадњи са околним земљама нудећи заједничке туристичке прозиводе, казала је она за Танјуг.

Кинески туристи су на првом месту што се тиче броја долазака и ноћења у Србији, поред гостију из региона, навела је Маљковић.

За првих осам месеци број туриста из Кине порастао је за око 50 одсто.

Србија на том тржишту највише наступа са културним рутама, гастрономском понудом и сувенирским програмом, старим занатима и понудама из мањих локалних средина...

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести