Брнабић: У јуну тендер за партнера и нови рудник у Бору

ЗАЈЕЧАР: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће у јуну бити расписан тендер за стратешког партнера за РТБ Бор, као и да ће почетком истог месеца у Бору бити отворен нови рудник.
rudnik, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

"Бићу у Бору већ почетком јуна на отварању новог рудника, велике инвестиције канадске компаније. Ми ћемо у јуну, ако не и раније, расписати тендер за стратешког партнера за РТБ Бор", рекла је Брнабић новинарима у Зајечару након обилашка пиваре у том граду.

Како је рекла, очекује се да, ако тендер буде успешан, то може најмање један процентни поен да утиче на раст и запошљавање.

Брнабић је истакла да је веома важан равномеран регионални развој, као и да је чињеница да исток заостаје за просечним БДП-ом и стандардом, што мора да се промени.

Подсетила је на пример југа Србије, који, како је рекла, много другачије изгледа данас него пре пет година, док је Ниш стао на своје ноге.

"Надам се да ће налажење стратешког партнера за РТБ Бор бити добар замајац, али и подршка компанијама, попут Хајнекена, да годину за годином инвестирају, отварају нове погоне и запошљавају раднике", рекла је Брнабић.

Указала је да је важно да компаније сарађују са просветом и дају стипендије како би подстакле младе да остају у Србији.

Приметила је и да није све до владе, већ је много тога и до локалних самоуправа које треба да направе привредне савете и да покушају да оснаже мале и средње копманије, предузетнике на локалу.

"Увек кажем - немојте да чекате да влада из Београда доводи стране инвеститоре, постоји могућност да такве капацитете у предузетницима имате већ и ви на локалу, само треба да их позовете и питате шта може да се уради за њих", рекла је премијерка.

Додала је и да се труди да што више времена проведе у посетама локалним самоуправама, што није опомена, већ жеља да их подржи.

"То је најбољи начин да чујем који су проблеми локалних самоуправа, компанија, и онда најбоље знам шта влада треба да уради", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести