Чадеж: Економски раст на Западном Балкану биће већи

ПОДГОРИЦА: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж очекује да ће у овој години економски раст земаља западног Балкана бити већи него што су прогнозе ММФ-а и Светске банке.
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

Чадеж је у интервјуу за Нову М рекао да је трговински рат Америке и Кине у многоме утицао на слабији економски раст земаља Европске уније, а због тога су и прогнозе раста за регион опрезније.

Судбина економија земаља Европске уније зависиће од епилога ривалства Америке и Кине. На тај економски рат, каже Чадеж, Европа мора дати одговор.

„Потребна нам је чини ми се одлучнија европска стратегија у односу на ривалство САД и Кине када је привреда у питању и то је оно што ће нама помоћи“, указао је он.

Он је оценио да успоравање европске привреде осећају и земље региона, али да је тешко прогнозирати да ли ће опоравак брзо доћи.

„Ми јесмо део те европске политике, били члан ЕУ и или не, ми смо данас економски члан Европске уније. Ми смо толико повезани са тржиштем Европске уније, јер смо ми по ланцима добављачким више Европска унија него што је Малта која је чланица. Дакле, ми зависимо од тих политика“, истакао је председник ПКС.

Очекивано је и то, како каже, што међународне финансијске институције земљама региона за ову и наредну годину прогнозирају нешто ниже стопе раста. Управо су због глобалног трговинског рата Америке и Кине те прогнозе биле опрезне.

„Иако ће бити нешто ниже опет ће бити много веће у односу на неке најразвијеније чланице Европске уније. Када погледамо у ком се моменту налазимо и како тече тај глобални трговински рат ми имамо још увек добру предикцију раста.“

Црна Гора и Србија традиционално, каже Чадеж, имају добру економску сарадњу. У последње време све је више нових инвестиција.

„Поготово од стране инвеститора из Србије у сектор туризма у Црној Гори. Све више има неких заједничких пројеката, заједничких туристичких производа поготово за туристе из Кине“, напомиње Чадеж.

Статистика показује да су управо Црна Гора и Србија једна другој веома важне у спољно-трговинској размени.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести