Четворогодишње школовање кошта око 213.000 динара

– Привредна комора Србије је, на захтев својих чланица, упутила Влади Србије иницијативу с предлогом да се обезбеди суфинансирање за компаније које учествују у систему дуалног образовања – казао је  председник ПКС-а Марко Чадеж.
ucenici skola
Фото: Tanjug (V. Andrić, ilustracija)

– Упутили смо иницијативу да Влада помогне и подстакне тај вид образовања – а пре свега мислимо на мала и средња предузећа – јер такво школовање кошта привреднике и компаније. Иницијатива је везана за накнаду, односно да обезбедимо део суфинансирања за компаније.

Друга иницијатива везана је за то да се омогуће пореске олакшице, односно растерећење у делу који се односи на исплату топлог оброка и превоза.

– Желимо да кроз договор с Владом, компаније растеретимо тих трошкова – објаснио је Чадеж.

Послодавца, по рачуници ПКС-а, четворогодишње школовање у том систему кошта око 213.000 динара, а трогодишње 150.000.

У дуалном образовању у Србији учествује 600 компанија, половина су домаће, а половину чине иностране фирме. Око 20 одсто су у категорији великих, а 80 одсто чине мала и микро предузећа и предузетници.

У дуалном образовању у Србији учествује 600 компанија, половина су домаће, а половину чине иностране фирме

– Приметно је све веће интересовање ђака за тај вид образовања – истакао је Чадеж, наводећи и да је привреди потребна квалификована радна снага.

Такође је рекао да су искуства и подршка Аустрије у свему томе од велике користи .

У тој земљи од следеће године уводи се занимање „трговац за електронску трговину”, а Србија ће у исто време преузети тај модел, односно профил.

До краја године у плану је и завршетак веб-сајта на којем ће бити доступне све информације о том школовању, како за ученике, тако и за родитеље.

– То је оно што Привредна комора мора да ради, односно да буде спона између привреде и онога што се нуди у систему образовања и да промовишемо тај вид образовања – закључио је Чадеж.

Д. У.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести