Данас се отвара Источни крак, заокружени радови на Коридору 10

БАНЦАРЕВО: Деоница источног крака Коридора 10 ка бугарској граници свечано ће данас бити пуштена за саобраћај, чиме се и званично обележава крај радова на овом коридору кроз Србију.
koridor 10
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Свечаности ће присуствовати председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов, као и представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.

Председник је јуче најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна, а да ће потом 19. децембра, бити отворена деоница аутопута Милоша Великог, од Сурчина до Обреновца у дужини од 17,6 км.

"Мисија Коридор 10 је завршена", поручила је током јучерашњег обиласка деонице источног крака министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је том приликом обишла и јединствени Техничко-оперативни центар, који се налази код тунела Банцарево.

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које се пуштају у саобраћај данас су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај, а свим тим системима управљају обучени тимови из јединственог Техничко-оперативног центра, који се налази код тунела Банцарево и из којег се прати саобраћај на још два тунела на источном краку - Сопот и Сарлах.

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.


Вучић: Будућност коју желимо да оставимо нашој деци

Председник Србије Александар Вучић данас се, на свом Инстаграм налогу "будућностсрбијеав", захвалио свима који су учествовали у изградњи Деонице источног крака Коридора 10 ка бугарској граници, који ће свечано данас бити пуштена за саобраћај.

"Хвала свим дивним и вредним људима који су радили на остварењу овог сна. За Србију овај ауто-пут не значи само километре већ и повезивање, нове инвестиције, нова радна места, веће плате и останак људи на својим огњиштима. Ово је будућност коју желимо да оставимо нашој деци", написао је Вучић.

Председник Србије је уз текст објавио и снимак аутопута и тунела Банцарево.


Овај аутопут повезаће два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбедити лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом "Константин Велики" у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.

Изградња источног крака Коридора 10 почела је 2010. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести