Хоће ли српски бизнис улагати у српске средине на КиМ?

БЕОГРАД: Унија послодаваца Србије поздравила је идеју председника Србије Александра Вучића о спремности државе да суфинансира отварање предузећа у српским срединама на КиМ и оценила је као позитивну како за развој српских фирми, тако и за очување и опстанак Срба у јужној покрајини.  
Unija poslodavaca Srbije/Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Вучић изјавио је синоћ у разговору са Србима са КиМ, у Лапљем селу, да је улагање у привреду на Косову и Метохији и запошљавање тамошњих Срба од приоритетног значаја и да је Србија спремна да понуди све могуће погодности како би српски инвеститори улагали у покрајину.  

Он је рекао да је посао државе да донесе подзаконски правни акт којим ће се омогућити привредницима  да уложе онолико колико би им се дало за запошљавање на КиМ, а да је идеја да то буде и до 50 одсто укупне инвестиције.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да се оваква иницијатива председника не може оценити никако другачије него као позитивна, јер ће, каже, она помоћи да се спречи исељавање Срба са Косова.  

Иницијатива председника се не може оценити никако другачије него као позитивна, јер ће и предузећа имати веће профите уз помоћ државе, а то ће помоћи нашем народу на Косову који се исељава под различитим притисцима, као и због економских разлога, каже Атанацковић.

Он подсећа да је држава ранијих деценија доста инвестирала на КиМ, посебно, каже, у отварање предузећа, али су, напомиње Атанацковић, Албанци многа предузећа “приватизовали”.  

Сматра да је потребно добро размотрити услове и направити јасне критеријуме и стратегију за доделу средстава како би и међународна заједница препознала значај овакве иницијативе.

Могуће је да држава субвенционише неповратним средствима оне који се одлуче да отварају предузећа у српским срединама на КиМ, по моделу и начину субвенционисања како се то већ ради у Србији за инвеститоре из иностранства, сматра Атанацковић.  

Каже да би помоћ српским бизнисменима различитим олакшицама да отварају нова радна места био додатни стимуланс како би они, не само извозили на КиМ, већ и део своје производње преместили у јужну српску покрајину.  

На тај начин, објашњава, сви би имали корист, и грађани на КиМ и српски привредници јер би јефтиније производили и на тај начин остваривали профит који би могли затим да реинвестирају у отварање нових радних места и ширење производње.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести