Михајловић: На прекретници смо инвестиција у путну мрежу

БЕОГРАД: На Коридору 11 ове године биће отворено укупно 102 километра аутопута, од Обреновца до Прељине код Чачка, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић.

Србија је на прекретници инвестиција у пуну инфраструктуру и од следеће године градиће се нови аутопутеви и коридори, изјавила је Михајловићeва током посете Коридорима Србије.

Она је након састанка са директорима Коридора и Путева, Зораном Бабићем и Зораном Дробњаком, рекла да је зато први пут посетила предузеће Коридори Србије.

Михајловић је рекла да следеће године почиње нови инвестициони циклус у инфраструктуру од пет милијарди евра, од чега ће половина бити за изградњу аутопутева.

"Почињемо следеће године изградњу неких нових коридора и аутопутева. Причамо о Моравском коридору, аутопуту Мира, односној првој деоници од Ниша до Плочника и другим и сада се бавимо пројетно техничком документацију", навела је министарка.

Михајловић је похвалила Коридоре Србије, истичући да сада постоји много боља организација него пре две године и да је зато захвалила директору и запосленима на заједничком раду.

Како каже, Коридори Србије завршавају путни Кориодор 10 и раде као надзор на Коридору 11, а пред њима се налазе и нови пројекти пошто ће то предузеће бити инветитор за Моравски коридор од Појата до Прељине, затим за аутопут Мира од Ниш до Мердара и Фрушкогорски коридор.

Министарка је рекла да ће Путеви Србије наставити процес реформи, као и да ће бити инвеститор у пројекту изградње аутопута Београд - Сарајево, затим за изградну брзих саобраћајница Шабац - Лозница и Зрењанин - Нови Сад.

Када је реч о Моравском коридору, врло је билизу добијање финансијских понуда од заинтереосваних компанија, које би требало да буде добијене у септембру како би могли да се закључе уговори на јесен.

Истакла је да Моравски коридор веома важан јер ће повезати коридоре 10 и 11.

Каже да су две компаније заинтересоване - кинеска ЦРБЦ и америчка Бехтел и да се са њима преговара.

Она је рекла да влада од пре три године нема проблем са одобреним, а неповученим средствима и да се више не плаћају пенали, као и да једино постоји кашњењење код Путева Србије у повлачењу средстава од 400 милиона евра намењених за рехабилитацију путне мреже.

Када је реч о средствима за инвестиције, Михајловић је рекла да је раније држава средствима из буџета могла да учествује до пет или 10 одсто, док ће сада због доброг стања у буџету тај износ бити много већи.


Од 800 локација за мини централе, није искоришћено ни 50

Србија од око 800 локација за изградњу мини хидроелектрана није искористила ни 50, што је велика штета, изјавила је данас министарка грађевине Зорана Михајловић.

Министарка то је рекла одговарајући на питање да ли ће подржати министра за животну средину Горана Тривана, који је најавио да ће изменити закон о заштити природе, односно избацити члан који одобрава изградњу мини хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Михајловић је напоменула да Министарство грађевине последње даје грађевинску дозволу за израдњу мини хидроелектрана, на основу тога што се претходно сви учесници у том процесу дали дагласност и ако је све у реду.

 


Како је навела, аутопут Мира ће финансирати ЕБРД и ЕИБ, док ће се Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, можда градити концесијом.

Бабић је рекао да ће ове године бити завршен цео путни Коридор 10 кроз Србију и да је тренутни степен завршености 95,8 одсто.

Казао је да су на јужном краку завршена три од шест лотова, а да ће тунел Манајле бити потпуно готов до краја септембра.

Када је реч о кредитима Коридора Србије, Бабић је рекао да је Светска банка планирала да се изведу радови у вредности од 30 милиона евра, а да су изведени радови вредни 42 милиона, затим да је план ЕИБ-а био да ће бити урађени радови вредни 50 милона евра, а да је урађено више од 120 милиона евра.

"На свим пројектима смо дали додатни гас како би се сви ти кредити повукли и завршилли пројекте", додао је директор Коридора Србије.

Бабић је честитао Михајловићки на добијању признања европског најминистра и истакао да она то својим знањем, стручношћу, енергијом и резултатима потпуно залужује.

Каже да је Михајловићка често на градилишту и да је данас први пут од оснивања Кориодора неки министар посетио то предузеће.

"Постигнути резултати су последица заједничког, тимског рада. Коридори нису један човек већ 125 запослених, ту је 60 лиценцираниих инжењера који су мозак целе фирме, као и 41 правника и економисту који су стручњаци за Фидик процедуре, који су душа наше фирме", навео је Бабић.

Путеви Србије су најавили да ће радити аутпут Шабац - Лозница, аутопут до Пожаревца како би га спојили са нишким аутопутем, па даље до Голупца брзу саобраћајницу, такође четири траке од Праћина до Зајечара, затим од Пупиновог моста до Зрењанина и Новог Сада и обилазницу око Београда.

Део Коридора 10 Српска Кућа - Левосоје биће завршен до краја септембра, а крајем јула или почетком августа ће почети обнова 22 км аутопута од Батроваца до Кузмина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести