НБС о значају отварања Поглавља 4

БЕОГРАД: Народна банка Србије имаће као другонадлежна значајну улогу у оквиру Поглавља 4 које је данас отворено на Међувладиној конференцији у Бриселу, наводи се у саопштењу централне банке, уз оцену да је одлука о отварању резултат мера и законодавних активности које је Србија предузела у претходном периоду, као и спроведених реформи на институционалном нивоу.
nbs amblem
Фото: NBS

''Најшире посматрано, либерализација кретања капитала, тржишта некретнина, као и платних услуга, свим учесницима на финансијском тржишту отвара веће могућности избора и доводи до снижавања трошкова, док је усклађивањем домаће регулативе са релевантним међународним стандардима у области спречавања прања новца и финансирања тероризма обезбеђено транспарентно и безбедно улагање новца и унапређен положај Србије у међународним оквирима'', наведено је у саопштењу НБС.

У саопштењу се помињу и да су у области која се односи на кретање капитала и текућа плаћања извршене значајне измене домаћих прописа, којима је обезбеђена конкретна корист грађанима и привреди. ''Либерализацијом текућих плаћања и, у оквиру капиталних послова, директних инвестиција, дугорочних портфолио улагања и дугорочних кредита, краткорочних прекограничних кредитних послова које обављају банке, као и краткорочног задуживања по комерцијалним кредитима и по финансијским кредитима који су намењени за финансирање увоза, извођење инвестиционих радова у иностранству и рефинансирање, као и потпуном либерализацијом краткорочних финансијских кредита и краткорочних портфолио инвестиција према земљама Европске уније - извршено је осавремењавање прописа које је додатно утицало на позитивне економске резултате земље'', навела је НБС.

У области платног система Србија, односно Народна банка Србије, постигла је, по оцени НБС, вероватно и највећи напредак у оквиру овог поглавља, имајући у виду да се Закон о платним услугама којим се уређује ова материја примењује још од 2015.

Усвајањем измена и допуна Закона о платним услугама 2018. настављено је даље усаглашавање правног оквира са прописима Европске уније којима се уређују упоредивост накнада за платне услуге у вези с платним рачуном, промена платног рачуна и право на платни рачун са основним услугама, подсећа НБС.

''Увођењем бројних новина овај закон представља добар пример за то како усклађивање домаћег законодавства с прописима Европске уније доноси директне користи грађанима и привреди, што је увек у фокусу Народне банке Србије. Овим законом наш правни оквир ускладили смо с четири веома значајна прописа Европске уније у области платног система, и то с прописима којима се уређују платне услуге, коначност поравнања у платним системима, електронски новац, право на платни рачун с основним услугама и упоредивост накнада'', наведено је у саопштењу.

Централна банка подсетила је да је повећана конкуренција у домену пружања платних услуга, па тако поред банака сада на тржишту Србије послује 13 платних институција и две институције електронског новца.

И у области спречавања прања новца и финансирања тероризма, Србија је постигла значајан напредак у усклађивању са правним тековинама Европске уније, имајући у виду да је донела нови Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма којим је извршено усклађивање домаћег законодавства са релевантним препорукама ФАТФ (Financial Action Task Force - међународног тела које усваја глобалне стандарде у овој области) и Четвртом Директивом (ЕУ) 2015/849, подсетили су у саопштењу.

''Посебно је значајно то што је Република Србија у врло кратком року у потпуности спровела Акциони план ФАТФ из фебруара 2018, а у многим областима отишла и корак даље од онога што је тражено овим акционим планом. Наведено је потврдио и ФАТФ у свом јавном саопштењу објављеном након пленарног заседања тог тела у јуну 2019. године, чиме је истакнут значајан напредак који је Србија постигла у побољшању свог система за борбу против прања новца и финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење, потврђујући на тај начин да су механизми у овом домену значајно ојачани'', једна је од оцена у саопштењу. Такође, оцењено је да је осигурана политичка посвећеност на највишем нивоу, као и да су обезбеђени институционални капацитети за одрживост реформи система за борбу против прања новца и финансирања тероризма.

У досадашњем процесу испуњавања критеријума за чланство и усклађивања са правном тековином Европске уније, Народна банка Србије је предузела важне кораке ка потпуној хармонизацији домаћих прописа са релевантним прописима Европске уније, доприносећи унапређењу привредног амбијента и развоју услуга које ће бити квалитетније, разноврсније и доступније грађанима, оцењују у централној банци.

А у прилог таквој оцени наводе да су осим Поглавља 4 - Слободно кретање капитала, које је данас отворено, у протеклом периоду отворена и два поглавља у којима је НБС првонадлежна и то Поглавље 17 - Економска и монетарна политика на Међувладиној конференцији у децембру 2018, а Поглавље 9 - Финансијске услуге на Међувладиној конференцији у јуну 2019.

Поред тога, на Међувладиној конференцији у децембру 2018. отворено је и Поглавље 18 - Статистика, у којем Народна банка Србије, као један од одговорних произвођача званичне статистике, има значајну улогу.

НБС још поручује да наведеним задацима и принципима остаје посвећена у даљем току преговора, а имајући у виду своје стратешко опредељење да континуирано унапређује домаћи правни оквир у складу с међународним стандардима и прописима Европске уније, уз уважавање специфичности домаћег тржишта и да то буде увек у корист наших грађана и привреде.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести