НБС: Референтна камата остаје 3,0 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да задржи референтну каматну стопу на нивоу од 3,0 одсто.
NBS
Фото: Tanjug

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је пре свега имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, саопштено је из НБС.

Након овогодишњег минимума у априлу, инфлација се, у складу с очекивањима, постепено креће ка циљу, и у јуну је износила 2,3 процента, напомиње централна банка. 

"Кретање инфлације у границама циља требало би да се настави до краја периода пројекције, тј. у наредне две године. На таква очекивања указује и базна инфлација, која се у последња четири месеца креће на минимуму од око 0,8 одсто међугодишње. Такође, инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде и даље су ниска и усидрена око циља од 3,0 посто и за годину дана унапред, и за две године", указују из НБС. 

Извршни одбор је констатовао да се привредни раст убрзава, уз висок допринос инвестиција, које ће у наредном периоду подржавати диверсификован раст извозно оријентисаних области привреде. 

Раст инвестиција подржан је повољним условима финансирања и растом кредитне активности, као и приливом страних директних инвестиција, које више него у пуној мери покривају дефицит текућег рачуна платног биланса и доприносе његовом смањењу у средњем року. 

Извршни одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због неизвесности на међународном робном и финансијском тржишту. Кретање светске цене нафте и даље је волатилно, иако се према фјучерсима очекује стабилизација до краја 2018, а затим и нешто нижи ниво до краја 2019. године. Због актуелног раста цена нафте очекује се и нешто виша инфлација у међународном окружењу. 

Такође, очекује се наставак нормализације монетарних политика водећих централних банака, Система федералних резерви САД и Европске централне банке, што би могло негативно да се одрази на токове капитала према земљама у успону. 

Поред тога, уз присутне геополитичке тензије, неизвесност постоји и по питању јачања трговинских тензија и могућих ефеката на раст светске економије и волатилност на робним и финансијским тржиштима. 

Ипак, Извршни одбор истиче да је отпорност српске привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући повољним макроекономским показатељима и изгледима за наредни период. 

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 9. августа 2018.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести