Нова економска авантура: Ферка у Изби - имамо петљу!

НОВИ САД: И много пре појаве криптовалута широм света се трагало за алтернативним системима управљања економијом и новцем како би се умањиле глобалне последице капитализма и система који он носи са собом.
ferka izba
Фото: Đ. Tadić

По правилу су то били покушаји прављења изолованих комуна или сличних заједница које су се “изопштавале” од остатка света са намером да функционишу на “планској, рационалној и праведној” подели добара у оквиру таквих заједница.

Многе су се брзо завршавале потпуним фијаском, али су они упорнији успевали уз мање или више проблема и да опстану по неколико година, па чак и да их додатно развију.

С појавом интернета и других комуникационих технологија и овакве идеје су почеле више да се шире, а посебан бум су доживеле уз криптовалуте које многи сматрају алтернативом постојећем монетарном али и генерално економском систему.   

Последњих годину дана Каталонија је у центру светске пажње због покушаја одвојања од Шпаније, али осим идеје о независности у овој шпанској покрајини је рођена и заживела идеја о фер пословању и локалном удруживању која је за разлику од каталонске жеље за самосталношћу много боље прихваћена у свету, па је тако стигла и до Новог Сада.  

Пројекцијом филма “Аутогестио” Хане Вотсон и Адама Рича, о новој авантури у Каталонији, формирању самоорганизоване, циркуларне економије, затим презентацијом “Фер копа” (Fair Coop), који се развио из ове идеје, дискусијом и закуском добара из Србије, недавно је у новосадској кафе-галерији “Изба”, почела је с (јавним) радом Новосадска петља овог међународног покрета названог кратко и јасно - “Фер коп” (фер као фер, коп као кооператива).

Под слоганом “Ферка у Изби - имамо петљу!”, овај догађај је открио настанак, структуру и конкретан допринос развоју локалне економије, код нас у настанку, али у неким деловима света добрано у употреби.

Ради се о једној сложеној причи, унутар које се спомињу и криптовалуте, али само као средство размене међу онима који нуде добра и услуге. У “Фер копу”, могло се чути, нема места шпекулацијама, које су веома актуелне у погледу биткоина.

У “Фер копу”, углавном се тренутно ради о повезивању малих произвођача у групе које самостално производе, дистрибуирају, нуде услуге по својим, фер и поштеним условима, мимо главних токова економске политике, често експлоататорске, сувише нападне и административно захтевне.   

Иако је “каталонски модел” поред Балкана стигао и до других крајева света, пред овој међународној, самоорганизујућој иницијативи за променом постојећег света - ’Фер копу’ -  је тежак, спор и захтеван, али изводљив задатаку постављеном пред свакога ко мисли да актуелно друштвено, политичко, економско, културно стање није добро, нити довољно.


Оптимистична дружина

У Новосадској петљи “Фер копа”, сви делују као једна весела, оптимистична дружина, спонтана и помало смотана, али одлучна и спремна на изазове.

У неформалном делу вечери, већ су се могли видети и осетити бенефити оваквог повезивања.

Маја и Милош из Скупљена код Шапца, понудили су на пробу своје деликатесне поврћне производе у теглицама, код нас познатије као - зимница.

Фото: Đ. Tadić

У комбинацији са промоцијом феркоина као разменског средства, одзив је био врло жив и динамичан. Сви су из џепа вадили своје телефоне, да би нешто касније са кисело-слатким осмехом од љутеница, салсе, тиквица, носили своја паковања производа кући. 


Модерни капитализам, заснован на институцијама националних држава, патријархалној и хијерархијској свести, која рађа експлоатацију, злоупотребе, непремостиве поделе, први пут има озбиљну алтернативу. Фер коп је изграђен на слабости свеобухватајућег и наизглед свемоћног економског система, комбинацији политичког активизма, друштвене повезаности, криптографске технологије, комбинацији која омогућава слободне и фер односе у свим аспектима људског живота, од производње хране до уметности - каже један од активних чланова Новосадске петље Фер копа, којима име није важно, колико делатност коју обављају самоиницијативно, често и волонтерски, или у замену за “феркоине”, криптовалуту ексклузивно развијену за потребе фер кооператива широм света.

Феркоин на Битрексу, берзи криптовалута, тренутно бележи паритет са доларом (један према један), а пре шест месеци вредео је 50 центи. Пре шест месеци, локалне петље у Новом Саду, Тузли, Сомбору, постојале су само у најави, а сада су део мреже која обухвата све настањене континенте.

Њихова основна делатност је промоција алтернатива капиталистичком систему пословања у којем они с дна пирамиде, снабдевају и обогаћују оних мало на њеном врху. Модел у којем нема посредника, у којем је свако свој “банкар”, у којем се негује однос лице у лице, а при томе не подлеже санкцијама, јер таква врста разменског (бартер) тржишта није илегална, предности су система Фер копа.

Неповерење, неинформисаност, незнање ширег круга људи о могућностим који овакав систем пружа, свакако су неке од мана за развој ових петљи. Као и то да се централна нит - новчана валута - размењује путем употребе нових технологија, компјутера, паметних телефона, таблета...

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести