Отпочели летови Рајанера на релацији Малта-Ниш-Малта

НИШ: На аеродрому "Константин Велики" у Нишу вечерас су званично отпочели летови на релацији Малта-Ниш-Малта слетањем авиона авиокомпаније Рајанер, а директор Аеродрома Србије Михајло Здравковић поручио је да та рута има велики потенцијал и позвао све путнике да искористе летове за Малту и друге дестинације уз ниске цене које Рајанер нуди.
rajaner nis
Фото: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Авион из Малте слетео је на нишки аеродром у 19 часова, док је из Ниша полетео за Малту у 19.25 часова, а Здравковић је истакао да су Аеродроми Србије веома поносни на то што је Рајанер као један од њихових највећих партнера одлучио да даље развија своју мрежу са аеродрома "Константин Велики".

Верујемо да ће наше партнерство расти и то не само везано за аеродром у Нишу, већ и за аеродром Морава у Краљеву, казао је Здравковић.

Према његовим речима, у октобру ове године аеродром Константин Велики у Нишу је имао 42.949 путника што је у односу на октобар прошле године када је имао 29.855 путника раст од 44 одсто.

За период јануар - октобар ове године аеродром Константин Велики имао је 338.527 путника, што је за 14 одсто више у односу на исти период прошле године.

Карго саобраћај у перидоу јануар - октобар ове године већи је за 73 одсто у односу на исти перид прошле године, навео је Здравковић додајући да су прихваћени и нови летови за новембар.

Аеродром ''Константин Велики'' бележи врло добре саобраћајне резултате од 2015. године када је ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре преузело управљање развојем и улагањем у нишки аеродром, казао је Здравковић додајући да је од тада аеродром у Нишу имао милион и 250.000 путника.

Према његовим речима, испуњавају се обећања ресорне министарке Зоране Михајловић, односно за период од нешто више од годину дана у аеродром у Нишу уложено је преко 250 милиона динара, а у току је поступак добијање дозволе за пројекат система светлсоног обележавања, чија је вредност прве фазе близу једног милиона евра.

Здравковић је навео и да у току поступак расписивања јавне набавке за израду пројектно-техничке документације за нову терминалну зграду у Нишу површине 5.000 метара квадратних, као и у поступку расписивања јавне набавке за израду пројектно-техничке документације за санацију повратно-слетне стазе.

Све ово аеродром не би могао сам без подршке државе, истакао је Здравковић.

Говорећи о летовима са нишког аеродрома, Здравковић је казао да ће линија до Стокхолма радити до 28. марта према најавама авиокомпаније Рајанер, док ће линија до Цириха, авиокомпаније Свис бити укинута после божићних празника.

Лет Ер Србија на релацији Ниш-Будимпешта укинут је због слабог интересовања грађана југа Србије за главни град Мађарске, рекао је Здравковић и додао да је то учињено и због жеље да та линија не наруши добре резултате преосталих линија од јавног значаја из Ниша.

С обзиром да су Аеродроми Србије пресељени у Ниш, одатле се управља и аеродромом "Морава" у Краљеву, а како је испричао Здравковић први лет са тог аеродрома очекује се како је и најављено у првој седмици децембра ове године.

На аеродрому ''Морава'' израдиће се и нова полетно-слетна стаза, опремити зграда, обучити људи, урадити светлосно обележавање..., најавио је Здравковић додајући да као што је некад Београд помагао Нишу, тако Ниш сада помаже Краљеву.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести