Приход компанија из слободних зона близу 5 милијарди евра

СМЕДЕРЕВО: Компаније у Србији које послују у оквиру слободних зона данас остварују приход од 4,9 милијарди вера, док су 2012. године зарадиле 2,5 милијарди евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
slobodna zona
Фото: Tanjug

Он је то изјавио приликом обиласка “Слободне зоне” у Смедереву у којој данас послује осам производних компанија и једна компанија за складиштење робе, а које запошљавају 2.300 људи.

Мали је подсетио да 2012.године на месту где се данас налази “Слободна зона” у Смедереву није било ничег, те да је 2013. године држава поклониила Граду земљиште за долазак инвеститора и да је тада финска компанија ПКЦ била прва која је ту отворила своје постројење.

Министар је истакао да се на том простору граде две нове компаније које ће упослити још 500 људи.

Слободна зона у Смедереву, као и сам град, огледало су привреде Србије 2018. године у односу на 2012, нагласио је Мали. 

Док је, како каже, 2012. незапосленост била рекордна, земља имала дефицит у буџету, као и рекордни јавни дуг, ситуација је данас, навео је Мали, другачија, јер јавни дуг пада и незапосленост је више него преполовљена, а Србија трећу годину заредом има суфицит у буџету.

Говорећи о пословању компанија у “Слободној зони” у Смедереву, Мали је истакао да је у последње четири године обим производње тих компанија порастао 30 пута, укупан извоз 39 пута, а број запослених 20 пута.

То су огромне цифре, то нису помаци од пар процената или 10 одсто, то је озбиљан напредак и зато ћемо се борити за сваку слободну зону, рекао је министар.

Додао је да је 2012. године у слободним зонама у Србији, којих је тада било 11, пословало 25 компанија, а да их данас има 80.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести