Рафинерија у Панчеву биће једна од најмодернијих

БЕОГРАД: У Рафинерији нафте Панчево завршена је монтажа опреме у оквиру реализације пројекта изградње постројења за дубоку прераду, с технологијом одложеног коксовања, саопштио је НИС.
rafinerija pancevo tanjug
Фото: Tanjug

На градилишту су подигнута два реактора, део опреме у коме ће се одвијати процес коксовања. Оба су висока по 30 метара и тешка преко 200 тона и њихово подизање било је својеврстан грађевински изазов. У питању је капитални пројекат друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС-а.

Пројектом „Дубока прерада“, НИС наставља тренд непрестане модернизације Рафинерије у Панчеву како би за тржиште Србије и региона обезбедио понуду најквалитетнијих горива.

Тај пројекат, вредан више од 300 милиона евра, један је од највећих инвестиционих пројеката у Србији, а нова постројења почеће да раде у трећем кварталу 2019. године. 

Њихов рад омогућиће оптимално искоришћење капацитета Рафинерије и повећану производњу висококвалитетног бензина, дизела и течног нафтног гаса, као и почетак производње кокса, производа који се сада увози у Србију.

Сада је у Рафинерији у току финализација израде коксне пећи, што такође представља једну од кључних тачака пројекта „Дубока прерада“. Капацитет те пећи износиће више од 20 мегавата. 

НИС реализацијом овог пројекта, такође, наставља с улагањима у унапређење заштите животне средине, јер ће се почетком рада нових постројења стећи услови за престанак производње мазута с високим садржајем сумпора.

То ће омогућити да Србија испуни своје међународне обавезе у смислу ограничавања коришћења горива која имају висок садржај сумпора.

Такође, биће унапређена енергетска ефикасност рафинерије, смањене емисије прашкастих материја и повећана безбедност на раду.

Реализацијом пројекта Дубока прерада, Рафинерија нафте у Панчеву постаће једна од најмодернијих у Источној Европи, а дубина прераде биће повећана са 86 одсто на 99,2 одсто што је у рангу најбољих светских рафинерија, рекао је директор Блока „Прерада“ у НИС-у Владимир Гагић.

За грађане ће, како каже, почетак рада нових постројења пре свега значити веће количине најквалитетнијих нафтних деривата домаће производње.

Али, ништа мање нису значајни ни бројни еколошки аспекти пројекта који ће значајно унапредити заштиту животне средине што је један од неопозивих приоритета НИС-а, додао је Гагић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести