У Зрењанину поново граде бродове: С Бегеја пут Холандије

ЗРЕЊАНИН: Брод, дугачак 85 метара, широк 9,6 и тежак 450 тона, поринут је јуче у воду,у зрењанинском бродоградилишту „Бегеј“, чији је нови власник београдска компанија „Рубикон“.
begej brodogradiliste
Фото: Youtube Printscreen

Брод је намењен за превоз контејнера и може их превести укупно 90, а купац брода је из Холандије.

Хвала свима који су дошли да присуствују веома битном догађају за нашу компанију, поринућу првог пловила које је изграђено откако је бродоградилиште у власништву „Рубикона“, истакао је директор компаније Марко Пражић, наглашавајући да је то тек почетак пута враћања Зрењанина на европску мапу бродоградње.

Како је даље казао, пред себе су поставили два задатка – први да обнове бродоградилиште које је било запуштено и у стечају, а други да граде брод.

С поносом истичем да смо у веома кратком року остварили све зацртане циљеве, поручује Пражић. 

О опоравку те реномиране фирме више је говорио шеф производње у зрењанинском бродоградилишту Срђан Јовановић.


Велики значај за развој привреде

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић исказала је велико задовољство због оживљавања бродоградилишта „Бегеј“

Очекујем и у наредном периоду још много пловила, оваквих бродова, као и запослених људи, што је од великог значаја за привредни развој града Зрењанина и региона, рекла је Снежана Вучуревић.


Сигурно је да је шест година стечаја оставило трага и само ми који смо учествовали у оживљавању фирме знамо колико је било тешко подићи је на ноге и оспособити да поново гради бродове, нагласио је Јовановић, који је друга генерација у породици која је радни стаж стицала у зрењанинском бродоградилишту.

Према његовим речима, они су, ипак, светски познати бренд и дани када се брод спушта у воду некада су били уобичајени.

Надам се да ће се компанија вратити на време од пре десет година, када смо пословали успешно, рекао је Јовановић.

По његовим речима, јуче поринути брод је 298. објекат који је изграђен у зрењанинском бродоградилишту од 1947. године, када је фирма основана. Јовановић се захвалио и новом власнику и радницима који су учествовали у градњи брода, а било их је шездесетак.

Опоравком зрењанинског бродоградилишта задовољан је и заменик градоначелника Саша Сантовац.

Један од привредних субјеката који су били међу носиоцима развоја Зрењанина, а то је ово бродоградилиште, поново је покренуло производњу, захваљујући новим власницима, нагласио је Сантовац. Осим оживљене производње, казао је даље Сантовац, значајно је и запошљавање радника, делом некадашњих бродоградитеља, а делом и нових.

Београдска компанија „Рубикон“ основана је 2007. године, управља флотом од 14 бродова, капацитета 26.000 тона, а послује у многим европским државама.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести