УБС: Велики одзив за конверзију кредита у "швајцарцима"

БЕОГРАД: Понуде за конверзију стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, које су банке у Србији упутиле у Законом прописаном року, прихватило је до сада око 60 одсто укупног броја клијената, док је код појединих банака конвертовано и до 85 одсто кредита, саопштило је Удружење банака Србије (УБС).
banka svajcarci
Фото: Tanjug (ilustracija)

Понуде за конверзију наишле су на велики одзив корисника, поручују из УБС и додају да ове бројке нису коначне, јер рок за изјашњавање клијената још увек траје.

Према до сада прикупљеним подацима, можемо закључити да је већина корисника стамбених кредита индексираних у швајцарским францима прихватила да је Закон о конверзији најбоље решење за њихову ситуацију, каже Владимир Васић, генерални секретар УБС.

Већ сада се, према његовим речима, може рећи да се конверзија успешно спроводи, а "колики ће бити коначан проценат кредита конвертованих у евро знаћемо када истекне Законом предвиђени рок.

Последњи рок у коме корисници кредита треба да се изјасне варира од банке до банке, пошто су понуде послате у различитим временским интервалима.

Закон је предвидео рок за изјашњавање од 30 дана од дана када је клијент примио понуду банке.

Понуде за конверзију упућене су свим корисницима стамбених кредита индексираних у францима, а за процес конверзије банке у Србији издвојиће око 130 милиона евра.

Решењем из Закона о конверзији преостали дуг клијентима биће умањен за 38 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести