Војводина да искористи огроман туристички потенцијал

НОВИ САД: Војводина има огроман потенцијал за развој туризма, али он није искоришћен на адекватан начин, поручио је министар Расим Љајић и додао да ће држава покушати да примени модел развоја туризма који има Мађарска, иначе партнер овогодишњег Сајма туризма у Новом Саду.
l
Фото: Tanjug (video)

Љајић је, отварајући сајам, подсетио да је студија, коју су за ресорни покрајински секретаријат радили Рударски, Медицински и Архитектонски факултет, показала да у Војводини, у 33 локалне самоуправе, постоји чак 50 потенцијалних локација за развој велнес и спа туризма.

Министар трговине, туризма и телекомуникације је рекао да Војводина доприноси са 15 одсто девизног прилива оствареног у Србији, додајући да је за неке то мало, за неке пуно, али да је свакако недовољно, с обзиром на могућности које Војводина има.

Ако може Мађарска да оствари изузетне резултате захваљујући улагањима и европским фондовима које је користила за развој туризма, верујем да ћемо са новим инвестиционим планом који је најављен учинити наше потенцијале и реално остваривим, рекао је Љајић.

Потпредседник Владе је подсетио и да Морахалом у Мађарској бележи три пута већи број туриста него Палић, иако и Палић има готово исти потенцијал.

Зато ће, каже, бити уложено осам милиона евра у изградњу комплекса на Палићу, који ће имати пет отворених и пет затворених базена, са аква парком.

То ће потпуно променити туристичку слику и Војводине и Србије, рекао је Љајић.

Заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен рекао је да Мађарска и Србија имају изузетне партнерске односе, те да Србија има пуну подршку Мађарске на путу европских интеграција.

Мађарској је најбитније проширење ЕУ, а Србија има право на пуноправно чланство. Не само да чинимо све на том пољу, већ преносимо сва наша искуства, рекао је Шемјен, додајући да ће и за Мађарску и за цео регион од великог значаја бити пруга Београд - Будимпешта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести