Завршетак фазе геолошких истраживања на Пројекту Јадар

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић и министар енергетике и рударства Александар Антић разговарали су с представницима међународне рударско-металске групације Рио Тинто, која ради на развоју Пројекта „Јадар“, а који су навели да се почетком следеће године очекује завршетак вишегодишње фазе геолошких истраживања.
j
Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

Чланови делегације, коју је предводио извршни директор групације Рио Тинта за „Енергију и минерале“ Болд Батар, информисали су премијерку Брнабић и министра Антића о напретку пројекта који се спроводи у околини Лознице, а који је један од три главна развојна пројекта те компаније на светском нивоу, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Саговорници су истакли значај јединственог лежишта јадарита и очекивано окончање вишегодишње фазе геолошких истраживања почетком следеће године, у складу са законом. Током тог периода компанија је инвестирала у више од 300 бушотина и обрадила више од 200 километара језгра.

Компанија Рио Тинто је до сада уложила и определила више од 200 милиона долара у развој Пројекта „Јадар“, а коначна инвестициона одлука очекује се током 2021. године.

На састанку у згради владе потврђен је заједнички интерес обе стране за наставак блиске сарадње на припреми и усвајању стратешких планских докумената, пратећих дозвола и путне и комуналне инфраструктуре неопходних за развој модерног рудника и индустријског постројења.

Представници компаније нагласили су значај одличне сарадње са Владом Републике Србије и захвалили на досадашњој подршци премијерки, министру Антићу, другим министрима и предстваницима локалне самоуправе у развоју тог пројекта.

Пројекат „Јадар“ подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита. Очекивани крајњи производи су борна киселина и литијум карбонат, чистоће 99,5 одсто неопходне за производњу литијумских батерија.

Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

Влада Србије и компанија Рио Тинто потписали су у јулу 2017. године Меморандум о разумевању којим се успостављају темељи сарадње на развоју лежишта јадарита, а данашњи састанак један је у низу редовних сусрета откада је тај меморандум потписан, имајући у виду стратешки значај овог пројекта за Републицку Србију, Подрињски регион и Рио Тинто.

У делегацији су били и директор „Рио Тинто Вентурес“ Ендру Литам, директор „Борати и литијум“ Ричард Коен и генерална директорка Пројекта „Јадар“ Марни Финлајсон.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести