НБС: Девизне резереве у септембру 9,55 милијарди евра

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају септембра 2016. године 9,55 милијарди евра, што је за 32,3 милиона евра мање него у августу,

саопштила је данас НБС.
Септембарски износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе (М1) од 211 одсто и шест месеци увоза робе и услуга.
Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака) на крају септембра су износиле 7,94 милијарде и биле су мање за 20 милиона евра у односу на претходни месец.

Приливи у укупном износу од 148,8 милиона евра, који су остварени интервенцијама НБС куповином девиза и нето задужењима Србије на домаћем финансијском тржишту путем девизних хартија од вредности, покрили су највећи део одлива девиза (167 милиона евра)  реализованих за нето отплате кредита.

По основу управљања девизним резервама у отежаним условима пласирања средстава на међународном тржишту, и по другим основама, остварени су приливи од 48,4 милиона евра, и они су у највећој мери надоместили одливе по основу нето смањења девизне обавезне резерве банака и сервисирања старе девизне штедње, чији је укупан износ био 62,5 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 306,2 милиона евра и био је за 60,1 милион евра мањи него у претходном месецу. У првих девет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4,79 милијарди евра.
У септембру је забележена номинална депрецијација динара у односу на евро од 0,1 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 30 милиона евра у циљу ублажавања претераних дневних осцилација курса, наводи се у саопштењу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести