НБС инсистира на законитом понашању банака

Народна банка Србије саопштила је данас не подржава већ инсистира на законитом понашању банака у било којој области, па и у обради података о личности и увек ће сарађивати са другим

надлежним институцијама и Повереником на заштити права и интереса свих грађана.
НБС сматра да је при одређивању рокова за спровођење мера према банкама потребно узети у обзир потребу да се спречи управо незаконито поступање.
НБС "неће постављати реторичко питање да ли Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности подржава борбу против спречавања прања новца, зато што је сигурно да не постоји сумња око тога, као што не постоји ни сумња да НБС подржава искључиво закониту обраду података о личности", наведено је у саопштењу НБС.

Као и у јучерашњем саопштењу, НБС истиче да јој је као органу коме су првенствено дата овлашћења за надзор над радом банака и очувањем финансијске стабилности, од суштинске важности законитост пословања банака, те у том смислу, подржава несметан рад Повереника и све његове мере које су према банкама изречене у складу са Уставом и законима.

Било какво другачије тумачење ставова НБС представљало би очигледну грешку у закључивању и неистинито изношење информација у јавности.
Успостављање и очување стабилности финансијског система земље законом је утврђена обавеза и надлежност НБС, која је њен приоритетни задатак.
Остварењу тог циља су подређени и подзаконски акти које доноси НБС, а који се односе на прибављање и чување одређене документације која треба да омогући адекватно праћење и управљање ризицима у бројним аспектима банкарског пословања, као што су праћење финансијског положаја дужника, праћење средстава обазбеђења, праћење идентитета клијената за потребе управљања ризиком од спречавања прања новца и финансирања тероризма.

Те подзаконске акте Народна банка је била дужна да донесе на основу Закон о банкама, Закона о платном промету, Закона о девизном пословању, како би се осигурало ефикасно спровођење ових прописа и законитост у пословању банака, наведено је у саопштењу.
Такође, НБС не сматра да је лоше, непримерено, нецелисходно или незаконито да се државне институције којима су поверена регулаторна или извршна овлашћења међусобно консултују и размене ставове у вези с питањима која су значајна за рад тих институција, нарочито онда када је реч о тумачењу закона или прописа који су у надлежности једне од тих институција.

Народна банка се више пута до сада обраћала Поверенику, како у вези са применом Закона о заштити података о личности, тако и у вези с применом Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.
Та сарадња је била успешна и допринела унапређењу права грађана у областима из надлежности НБС, наведено је у саопштењу и истакнуто да представници Народне банке стоје на располагању за пружање свих потребних објашњења у вези са прописима из своје надлежности, нарочито у вези с законима и прописима којима се уређују банкарско пословање и мере усмерене ка спречавању прања новца.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оценио је да јучерашње саопштење НБС представља подршку недозвољеној обради личних података грађана од стране пословних банака и да за ефекат може имати само дезинформисање јавности.
Повереник је навео да је НБС у саопштењу инсинуирала постојање  наводних пропуста у поступку надзора над применом Закона о заштити података о личности који је Повереник спровео у свим пословним банкама у Србији. "Овакво саопштење НБС, независно од мотива, објективно представља подршку недозвољеној обради личних података грађана од стране пословних банака", навео је повереник у саопштењу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести