НБС казнила 11 банака због кршења закона о заштити клијената

БЕОГРАД: За првих пет месеци ове године Народна банка Србије (НБС) новчано је казнила 11 банака у земљи које су прекршиле законе о заштити корисника финансијских услуга. 

Банкама је, кажу за Тањуг у НБС, у том периоду изречено 14 новчаних казни што је дупло више у односу на целу протеклу годину.

Најчешће су кажњаване банке због повреде поједних одредби Закона о платним услугама и Закона о заштити корисника финансијских услуга.

Како је поручила гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић НБС ће пописати све услуге које банке нуде клијентима како би се избегли скривени трошкови банака јер су банке по закону обавезне да имају спецификацију трошкова и да све трошкове представе клијентима. 

"Народна банка Србије је у периоду од 1. јануара до 31. маја ове године донела 20 решења којима је банкама наложено отклањање неправилности, због повреде прописа којима се уређује област заштите корисника финансијских услуга, с тим да се од тог броја, два решења односе на непоштену пословну праксу, а једно на неправичне уговорне одредбе", објашњавају у НБС. 

У 2017. години је, додају, изречено седам новчаних казни према седам банака у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести