НБС најављује пад БДП-а од чак два одсто

Народна банка Србије објавила је ревидирану процену бруто домаћег производа, по којој ће БДП Србије у овој години пасти око два одсто. По претходној процени тај пад требало је да буде 0,5 одсто.

На конференцији за новинаре на којој је представљен извештај о инфлацији, речено је да су процене да ће 2015. године БДП Србије пасти око 0,5 одсто.– Опоравак економске активности очекујемо од 2016. године – казао је генерални директор Директората НБС-а за економска истраживања и статистику Бранко Хинић.

Он је нагласио да ће, по централној пројекцији НБС-а, међугодишња инфлација у последњем кварталу 2014. и у првом кварталу 2015. наставити да се креће испод доње границе дозвољеног одступања од циља, уз могућ привремени повратак у границе циља у новембру.– Процене су да ће од другог тромесечја 2015. отпочети раст инфлације и да ће се средином наредне године вратити у границе циља, који је четири одсто, уз могућа одступања плус или минус 1,5 процентни поен – казао је Хинић.

Он је додао и да је међугодишња инфлација наставила да се креће испод доње границе дозвољеног одступања од циља, а од августа је испод доње границе циља базна инфлација.По његовим речима, инфлаторни притисци остали су ниски првенствено као резултат ниске агрегатне тражње, неуобичајног ниског раста регулисаних цена и одсуства већих трошковних притисака, како по основу сировина у производњи хране, тако и по основу увозних цена.

Хинић је навео и да је према процени НБС-а, БДП Србије у трећем тромесечју ове године опао за један одсто десезонирано, пре свега услед снажног пада индустријске производње.Тај пад, како је прецизирао, последица је првенствено штете које су поплаве у мају нанеле енергетици и рударству, али и успоравања економског опоравка зоне евра.

"То се са расходне стране огледа кроз негативни допринос нето извоза БДП-у, и то пре свега услед смањења извоза аутомобилске индустрије и пољопривредних производа, са једне стране, и повећању увоза енергената са друге стране", нагласио је Хинић.Он је казао да је НБС проценила и да криза у Украјини и даље представља ризик по економска кретања у Европи. Према речима Хинића, изгледи раста у зони евра за ову и следећу годину су ревидирани наниже, а у 2014. очекује се раст БДП-а од 0,8 одсто, а у 2015. раст од 1,2 одсто.

Д.У.

Стигло 1,25 милијарди евра

Вицегувернер НБС Веселин Пјешчић рекао је да  у  трећем кварталу ове године одлив капитала по основу исплате дивиденди на акције износио је око 85 милиона евра, због одлуке акционара да тај капитал изнесу у иностранство и то је потпуно легитимна одлука, рекао је Пјешчић и додао да је због тога повећана тражња за девизама и притисак на депресијацију курса. У овој години прлив страног капитала износће око 1,25 милијарди евра, а у 2015. се очекује раст на око 1,4 милијарди евра, прецизирао је Пјешчић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести