НБС: Одлука неће повећати трошкове за кориснике кредита

Народна банка Србије саопштила је данас да Одлука о достављању података о проценама вредности непокретности које су предмет хипотеке

и кредитима обезбеђеним хипотеком, неће произвести додатне трошкове за постојеће кориснике хипотекарних кредита.

Одлука, како се наводи у саопштењу НБС, обавезује банке да достављају податке за новоодобрене кредите који су обезбеђени хипотеком.

У погледу кредита који су раније одобрени, Одлука не прописује обавезу вршења репроцене вредности непокретности, ни банкама ни корисницима хипотекарних кредита. 

У саопштењу се подсећа да је НБС 12. новембра донела поменуту Одлуку која је ступила на снагу 21. новембра.

У складу са Одлуком, банке су обавезане да у месечној динамици, достављају НБС податке, на основу којих ће НБС формирати базу података о проценама вредности непокретности које су предмет обезбеђења кредита, чиме ће се дати подршка унапређењу процена вредности тих непокретности.

Такође, развој ове базе података обезбедиће додатни механизам за праћење кредитног ризика у банкарском систему. 

У саопштењу се указује да банке већ дужи низ година имају обавезу да редовно прате тржишну вредност непокретности које су предмет обезбеђења потраживања банке, у складу са међународном праксом, а у циљу адекватног и ефикасног управљања кредитним ризиком коме је банка изложена у свом пословању.

Ова обавеза банке је регулисана Одлуком о класификацији билансне активе и ванбилансних ставки банке, напомиње НБС.

Том одлуком прописано је да се адекватним средством обезбеђења потраживања банке сматра хипотека на непокретности под условом да, између осталог, банка редовно прати вредност непокретности и њену тржишну вредност утврђује најмање једном у три године, као и чешће, ако су осетније промењени услови на тржишту ових непокретности или је физичко стање те непокретности промењено.

Услов из одлуке испуњава се и прилагањем решења о порезу на имовину за текућу годину, које се сматра документом који садржи процену вредности одређене непокретности на коју је стављена хипотека.

То значи да ни примена ове одлуке не мора да произведе додатне трошкове за постојеће кориснике хипотекарних кредита, с обзиром да се услов из одлуке испуњава и прилагањем решења о порезу на имовину за текућу годину.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести