НБС смањила референтну стопу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу смањи 0,5 процентних поена те она од данас износи 6,5 одсто, објавио је НБС. Одлуку да смањи референтну

каматну стопу Извршни одбор је донео, како је наведено, имајући у виду кретање инфлације испод доње границе циља и ниске инфлаторне притиске.

„Таква кретања резултат су ниске агрегатне тражње и изостанка већих трошковних притисака, чему доприноси изузетно ниска инфлација у међународном окружењу, ниске цене примарних производа, али и низак раст регулисаних цена. Инфлациона очекивања која су стабилизована у границама циља дуже од годину додатно су снижена у последњих неколико месеци”, пише на сајту централне банке. Извршни одбор је констатовао да су и кретања у међународном окружењу повољнија и да се повећава глобална ликвидност услед квантитативног попуштања Европске централне банке, али и одложеног повећања референтне каматне стопе америчког ФЕД-а. Уз повољније цене сировина и енергената, то доприноси извеснијем економском опоравку наших главних спољнотрговинских партнера и смањује ризике који могу доћи из међународног окружења. По оцени Извршног одбора, позитивни ефекти мера фискалне консолидације, уз аранжман с Међународним монетарним фондом, потврђују усмереност носилаца економске политике ка јачању јавних финансија и обезбеђењу одрживог опоравка домаће економије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести