НБС-у не пада на памет да фиксира курс

– Народној банци Србије не пада на памет да фиксира курс швајцарског франка јер би у том случају губици по банкарски сектор били несагледиви – поручила је гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић,

одговарајући на питање да ли грађани који су задужени у швајцарским францима могу очекивати везивање те валуте на ниво пре изненадног скока вредности. – Узети некоме из левог yепа па му ставити у десни није искрено понашање. Узети од било ког учесника на тржишту значи да ће на крају сви грађани – да ли као корисници кредита, да ли као порески обезници – морати да сносе тај трошак.

Јоргованка Табаковић је указала и на то да банкарски сектор треба да схвати озбиљност ситуације јер никоме не одговара раст ненаплативих кредита.
Додала је Централна банка нема намеру да задире у однос клијент–банка, али да ће користити све расположиве механизме да се не би довео у питање пораст удела ненаплативих кредита.

– С друге стране, не значи ни да би грађани који имају кредите у францима требало да траже решење ни на вратима НБС-а, ни на вратима државе, већ на шалтерима банака где су те кредите подизали – истакла је Јоргованка Табаковић.

На питање да ли би се иста судбина могла догодити и онима који се одлуче на то да конвертују кредите у евро, она је рекла да, због великих турбуленција и с том валутом, не постоји нико ко може одговорити на то питање. Међутим, додала је, НБС има „неки утицај на вредност евра”, те је та валута референтна.
Сада би банке могле помоћи грађанима тако што би, оне које то нису урадиле, послушале препоруку НБС-а одраније о једностраном мењању камате.

– Кредити у „швајцарцима” као референтну камату махом користе либор, а банкари су знали да ће та камата падати и фиксирали су је на вишем курсу. То је било могуће пре ступања на снагу Закона о заштити корисника финансијских услуга, тада су банке могле једнострано мењати камату – рекла је Јоргованка Табаковић.

Гувернерка је казала да, од укупно 29 банака, 16 има проблем с кредитима у францима, али и да пет банака има претежно учешће тих кредита у својим портфолијима.– Народна банка Србије није за пренагљена и брза решења када је реч о отплати кредита грађана задужених у швајцарским францима – изјавила је Јоргованка Табаковић.

Она је најавила да ће представници НБС-а и банака о томе разговарати на састанку наредне седмице.– Циљ НБС-а није да подгрева нереална очекивања већ да као регулатор покаже одговорност – казала је гувернерка.

Д. Вујошевић

Мишковићев предлог без основе

Гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић оценила је јуче да је предлог бизнисмена Мирослава Мишковића да централна банка Србије половину девизних резерви „гурне у потрошњу” по угледу на Централну европску банку – без основа.
– Како би било да господину Мишковићу кажем да станове у Белвилу прода по 100 евра квадрат? Тиме би могао стимулисати тражњу и продају станова у Србији – рекла је Јоргованка Табаковић на конференцији за новинаре.
Мишковић је, наиме, раније изјавио да у нашој централној банци више од четири милијарде евра стоји у резервама, а да би бар половину требало убризгати у привреду, нагласивши да његова компанија не би користила тај новац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести