Нема масовних отказа, али...

– Главни страхови од пре годину дана, када је почела примена Закона о раду – велика незапосленост, укидање улоге синдиката – данас не постоје – каже министар за рад Александар Вулин.

По његовим речима, није дошло ни до масовног отпуштања радника како се тада тврдило.– У време када је донет закон о раду, незапосленост је износила близу 23 процента, данас је 17,9 – рекао је Вулин новинарима након округлог стола о ефектима Закона о раду. – Улога синдиката није нимало угрожена, ако ништа друго, овог тренутка имамо потписаних 18 колективних уговора у јавном сектору и још девет у јавним предузећима. Такође, без сваке сумње захваљујући и Закону о раду, побољшана је инвеситицона клима.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић изјавио  да закон није дао простор за запошљавање, али је дао пуно простора за отпуштање и за иживљавање појединих послодаваца.Закон је омогућио да послодавац може да отпусти радника када он то пожели без објашњења, рекао је Орбовић и додао да су радници доста изгубили његовом применом, а највише су добиле послодавачке организације.

Није дошло до великог отпуштања, али је дошло до тога да имамо примере да су поједини послодавци били врло негативни, рекао је Орбовић.

Д. Мл.
 

Грешке с агенцијама

Вулин је као главну грешку истакао што Законом о раду није регулисан положај агенција за запошљавање људи на лизинг, такозвано изнајмљивање радника, којим би, како каже, било заштићено 60.000 људи.
– Закон о раду није испунио ниједан од страхова, није дошло до масовног отпуштања радника, није дошло до пада запослености, није дошло до укидања улоге синдиката – истакао је Вулин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести