Нема више попуста за јавни сектор и пропале фирме

Делегација Међународног монетарног фонда стиже у Београд у четвртак, а сада је већ извесно да ће у њеном фокусу биће реформа јавног сектора и државних фирми.

Како је рекао шеф мисије те међународне финансијске институције за Србију Џејмс Руф, предвиђено је да посета траје око две недеље.

– Тада ћемо разговарати и о наредној ревизији стендбај аранжмана „из предострожности” који је Србија закључила с ММФ-ом – рекао је Руф.
Кључна питања приликом ове посете, каже, биће макроекономска и фискална ситуација, реформа јавног сектора, реформа јавних предузећа и оних у реструктурирању. А по завршетку, додао је, „очекујемо да ћемо имати заједничку конференцију за новинаре”.

Србија је с ММФ-ом закључила у фебруару 2015. трогодишњи стендбај аранжман „из предострожности”, вредан 1,2 милијарду евра, али се Влада више пута изјаснила да је њено опредељење да не повлачи тај новац.До сада су три ревизије аранжмана закључене позитивном оценом, а четврта, која је започета уочи ванредних парламентарних избора, још није закључена. Из ММФ-а су тада објаснили да је то уобичајена пракса пред изборе, да та институција отвори ревизију, али је не закључи, објаснивши то тиме што влада у техничком мандату нема овлашћења да примењује договорене мере.

Председник Савета гувернера НБС-а Небојша Савић каже да сада улазимо у друго полувреме реализације програма с ММФ-ом и ту фазу треба да обележавају структурне реформе. Он је објаснио да смо до сада имали реформе у делу макроекономских политика, монетарне и фискалне политике, фискалне стабилизације, повећање јавних прихода, смањивање јавних расхода и да је то сада на одрживом нивоу.

– Сада је важно да дође до промене у суштинском ткиву привреде – казао је Савић. – Да се решава проблем импулса који треба да добију мала и средња предузећа која треба да повуку раст, с једне стране, и с друге, да се затвори црна књига српске привреде у којој је неколико предузећа која представљају баласт.

Председник Савета гувернера НБС-а је додао да структурне реформе нису само отпуштања већ отварање новог простора.– Мислим да ће та мисија бити добро завршена, али кључно је да обезбедимо одрживи раст и развој у овој и следећим годинама – закључио је Савић.

Д. Урошевић

Закон о раду покренуо реформе

Председник Савета гувернера НБС-а Небојша Савић очекује да ће ова и следећа година имати позитивне стопе раста који ће Србију вратити у фазу опоравка.
Он је прецизирао да су од почетка године у порасту индустријска производња и извоз, да је Европска комисија кориговала цену раста српске привреде навише, на два одсто, а Народна банка на 2,5.
По његовим речима, кључно за раст су структурне реформе које су кренуле када је усвојен нови Закон о раду.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести