Ненаплатив сваки трећи кредит привреди

– Само 30 захтева за споразумно финансијско реструктурирање привредних друштава, колико је до сада поднето, мало је у односу на могућности које такав модел консолидације пружа – оценио је министар привреде Жељко Сертић.

Он је на конференцији у Привредној комори Србије посвећеној тој теми рекао да је половина захтева до сада решена, као и да је формирана радна група која ће предложити измене Закона о споразумном финансијском реструктурирању да би овај модел консолидације имао ширу примену.

В. д. председника Привредне коморе Миливоје Милетић објаснио је да главна разлика између УППР-а (унапред припремљен план реорганизације, који се подноси истовремено с предлогом за покретање стечајног поступка) и споразумног, односно добровољног финансијског реструктурирања, у томе што је тај други модел кратак, ефикасан и поуздан начин за решавање дужничко-поверилачких односа, а трошкови су при томе минимални.

Милетић је напоменуо и да је циљ да се спорови између дужника и поверилаца што мање решавају у судовима а што више медијацијом.

На велики проблем наплате потраживања у нашој земљи указао је и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Србији Матео Патроне, који је навео да је чак 30 одсто корпоративних кредита ненаплативо, док је код кредита грађанима ненаплативих око десет одсто.

– Морамо да се фокусирамо на решавање проблема да би банке ослободиле капитал. Јасно је да су подаци о ненаплативим кредитима забрињавајући и у смислу раста земље и способности банака да дају нове кредите фирмама да би имале за нове инвестиције – рекао је Патроне.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести