Њиве и силоси побегли од Јерковића и банкрота

АД „Јединство“ из Гајдобре, фирма с око 400 хектара плодних бачких ораница (још неколико стотина хектара је у поступку доказивања власништва), силосима, млином и тренутно тридесетак радника, а које је својевремено

купио Миле Јерковић, док су надлежни приватизацију повезали с Дарком Шарићем, неће из стечаја ићи у банкрот већ у реорганизацију.

Тако је одлучио Привредни апелациони суд и тиме потврдио пресуду Привредног суда у Новом Саду, а одбио жалбу појединих поверилаца. То пољопривредно предузеће у бачкопаланачкој општини је у стечају од краја јуна 2012. године, а План реорганизације који је поднео Вујадин Јанковић и АД „Тргопромет“ из Краљева усвојен је 24. јуна ове године. На то су се жалили Министарство финансија – Пореска управа Бачка Паланка и део од стотинак бивших радника те фирме који још нису намирени.      

У овом тренутку, посебно за запослене, најважније је да ће, по Плану реорганизације, посао у фирми задржати 16 радника, док се улагање у нове машине и опрему не предвиђа. Тим планом Вујадин Јанковић и АД „Тргопромет“ из Краљева, чији је Јанковић већински власник, обавезали су се на то да пре почетка примене реорганизације „Јединства“ првој и другој класи поверилаца исплате потраживање од 14 милиона динара, док би првој групи поверилаца износ од 65,5 милиона динара потраживања морао бити исплаћен у року од 15 дана од дана правоснажности плана. Повероци који су сврстани у четврту класу, а чија су утврђена потраживања 164 милиона динара, на наплату могу рачунати у наредних пет година, док се за још 240 милиона динара потраживања воде судски поступци.    

АД „Јединство“ ће у склопу реорганизације променити правну форму па ће од АД постати друштво с ограниченом одговорношћу, док ће њени акционари по акцији добити 611 динара. Тиме ће подносилац Плана реорганизације Вујадин Јанковић постати нови стопостотни власник гајдобранског „Јединства“ с правом да с имовином предузећа ради по свом нахођењу када исплати акционаре. У овом тренутку, кажу упућени, АД „Тргопромет“ је у блокади за око 113 милиона динара па ће вероватно, ако АД „Јединство“ не буде могло из текућег пословања плаћати предвиђене обавезе, морати платити лично подносилац Плана реорганизације Вујадин Јанковић под претњом банкротством.

М. Суџум

 

Прљав новац

Тужилаштво за организовани криминал, још 2013. године, обавестило је Привредни суд у Новом Саду, где се води стечајни поступак за АД „Јединство“ из Гајдобре, да је пријављено потраживање адвоката Радована Штрпца у износу већем од 113 милиона динара, као и ДОО „Маестрал турс“ из Будве од 40 милиона динара. Такође, да постоји оправдана сумња да је Штрбац у текуће пословање тог предузећа уложио више од 59 милиона динара, као и да је „Маестрал турс“ уложио 347.375 евра прљавог новца.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести