Нафта све јефтинија, а гориво код нас скупље

НОВИ САД: Појефтињење нафте на светском тржишту, за наше возаче не важи јер они гориво не не плаћају мање него чак и супље.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

На бензинским пумпама у Србији горово је поскупело око 50 пара по литру, па је сада литар бензина око 155,50 динара, а дизел-горива око 164,50. По речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, дешавања две недеље уназад показују да је цена горива виша 50 пара по литру, а у највећој мери порасла је и котација бензина и дизела, на шта нико у Србији не може утицати.

Истовремено, цена сирове нафте типа „брент” се током августа кретала између 70 и 75 долара барел, али се та количина крајем месеца плаћала и више од 78. Почетком ове недеље барел „брента” коштао је готово 80 долара, али је сада појефтинио и стаје нешто мало више од 77. Како ће с кретати цене нафте на светском тржишту тешко је рећи, јер то зависи пре свега од понуде и тражње, али је извесно да се промене, и када црно злато поскупљује и када иде наниже, одражавају на сва локална тржишта, посебно она која су, као што је Србија, увозно зависна.  

Анализа УНКС-а показује да на тржишту у региону већих промена цене горива није било, а није се мењало ни место које по том параметру заузима Србија. С ценом литре бензина Србија је на средини лествице цена тог горива у земљама у региону, док је цена дизела коју плаћају потрошачи на бензинским пумпама у нашој земљи на врху те лествице.


Из литра горива пола иде у државну касу

Добро је познато да је цена нафте веома битан параметар приликом утврђивања цене горива на бензинским пумпама, али није једини већ један од многих.

Наиме, има много трошкова који нису видљиви, а део су цене горива, као што су, рецимо, транспорт или вредност долара... Такође, у цени сваког литра горива коју плаћају потрошачи на бензинским пумпама у Србији су и акциза, порез на додату вредност и накнада за обавезне резерве.

Тако у укупној цени литра горива око 50 одсто цене чине управо та захватања државе.


Литар безоловног бензина у Србији кошта око 1,30 евро, а најскупље га је куповати у Грчкој, где је око 1,64, а потом у Албанији, где је око 1,41. Скупље него у Србији безоловни бензин плаћају возачи у Хрватској – око 1,40 евро, Црној Гори – око 1,38 и Словенији – око 1,35. Најјефтиније у региону безоловни се може наточити у Босни и Херцеговини, где је за литар потребно око 1,10 евро, а потом у Бугарској, где кошта око 1,14. Јефтиније него у Србији безоловни бензин точе и потрошачи у Македонији, где је литар око 1,17 евро, Мађарској – око 1,23 и у Румунији – око 1,24.

Литар дизел-горива на бензинским пумпама у Србији кошта око 1,38 евро, а тај дериват у региону више плаћају само возачи у Албанији и Грчкој где је литар око 1,41 евро. Мање новца за куповину дизела издвајају потрошачи у свим осталим земљама у региону, а најповољније га је наточити у Македонији, где литар кошта око 1,05 евро. У БиХ  је за литар дизела потребно издвојити око 1,10 евро, у Бугарској око 1,13, а у Мађарској око 1,25. На бензинским пумпама у Црној Гори и Румунији цена дизел-горива је иста и литар кошта око 1,26 евро, у Словенији је око 1,29, док је у Хрватској за литар тог горива потребно око 1,35 евро.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести