Недељни џепарац ђака мањи од 200 динара

НОВИ САД: На почетку сваке школске године родитељи се прерачунавају колико месечно „кошта школарац”, како, када и колико новца треба дати детету да њим самостално располаже и потроши како жели.
djaci prvaci Filip Bakic
Фото: Dnevnik.rs

По мишљењу психолога, идеално врема за почетак давања џепарца је време поласка у школу, али не од првог разреда. Наиме, чак и ако су родитељи сигурни у то да се дете добро уклопило и навикло на школу, требало би сачекати бар првих неколико месеци пре него што се уведе џепарац.

Резултати анкете која је спроведена на финансијском порталу „Каматица” – „Колики је недељни yепарац вашег школарца?” показују да школарци у Србији добијају мање од 200 динара џепарца недељно.

Од укупно анкетираних 3.620 посетилаца, њих 1.026, односно 28 процената, рекло је да свом ђаку даје 40 динара дневно, док чак 21 проценат мама и тата каже да њихова деца уопште немају џепарац.

Нешто већи износ, од 200 до 500 динара недељно, својој деци издваја 848 родитеља, или 23 процента анкетираних, док свега 11 одсто родитеља за недељни џепарац одваја више од 1.000 динара.

Најчешћа дилема многих родитеља је како одредити висину yепарца и шта би тај новац све требало да покрива?

Колико ће то тачно новаца бити најбоље је одредити према узрасту детета, његовој зрелости и односу према одговорности, као и од тога које његове потребе испуњавају родитељи, а које оно жели да преузме на себе. Па тако џепарац обично покрива трошкове школске ужине, грицкалице, биоскопске карте или, у мало старијем узрасту, ЦД-ове, ДВД-ове с филмом или игрицом...

Стручњаци који се баве финансијама кажу да би родитељи требало да се придржавају неколико основних правила која ће детету помоћи да правилно управља својим новцем. Важно је одредити тачан износ новца који дете добија као yепарац и динамику исплате које се треба стриктно придржавати. Такође, новац за џепарац треба да буде у складу са животним стандардом породице, али ту је увек и изазов како да то не буде ни премало ни превише. Тај новац никако не би требало да буде инструмент награђивања или кажњавања, као ни да родитељи траже од детета да тим новцем купује храну или одећу. То и даље остаје обавеза родитеља, док је суштина yепарца да деца тај новац користе за „успутне” ствари, а не за „основне” животне.

Али новца за те „основне” ствари, нарочито када дете крене у школу, треба много више него иначе. Редакција „Каматице” је на основу рачунице једне маме чије дете је прошле године кренуло у школу израчунало да је за првака годишње потребно издвојити око 90.000 динара.


Грешке су некада у реду

Поред свих ових трошкова за које родитељи морају да издвоје новац, важно је научити децу да се према њему одговорно односе, а да ли ће га рационално и одговорно трошити зависи од узраста. Стручњаци саветују да пустите своје малишане да погреше – ипак се најбоље учи на сопственом примеру – али увек имајте на уму да, ако се ви као родитељ понашате одговорно на пољу финансија, тако ће се понашати и ваша деца.


Пошто већина није у могућности да дође по дете по завршетку наставе, свог ђака оставља у продуженом боравку, где је за оброке потребно издвојити нешто више од 27.000 динара годишње. Комплет књига коштао је готово 7.000 динара, а новац се издваја још и за школско обезбеђење, осигурање, позориште, читалачку значку... Почетак школе изискује и додатни новац за рекреативну наставу, која кошта око 23.000, док су приватни часови енглеског језика 28.000 динара годишње, али потребан је и новац за пратеће трошкове у виду школског прибора.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести