Од Нове године за 300.000 радника коверте дебље око 2.000 динара

НОВИ САД: Од почетка следеће године запосленима који у Србији раде за минималац – а процењује се да их је око 300.000 – коверте ће бити 8,6 одсто дебље него сада.
idea market
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Наиме, одлуком Влада Србије утврђена је нова минимална цена рада од 155 динара по радном сату, што је 12 динара више од садашње минималане сатнице. Уз повећање које ће уследити од Нове године, а прва исплата ће бити у фебруару 2019, минималне зараде биће око 2.000 динара више, односно с око 24.880 динара достићи ће нешто више од 27.000.

Као и протеклих година, ставови послодаваца и синдиката о висини минималне зараде били су различити. Послодавци су били спремни на повећање од око пет одсто, док су синдикати захтевали да нова минимална сатница буде десет одсто виша, одоносно истицали су да би она требало да буде 160 динара. То је и разлог што Савез самосталних сидниката Србије није прихватио донету одлуку пошто се о томе морају изјаснити његови органи. Извесно је да је одлука Владе Србије ишла у правцу да се помире ставови синдиката и послодаваца јер је повећање минималне цене рада баш такво – више од пет одсто, на шта су били спремни послодавци, али мање од десет, што су захтевали синдикати. Томе у прилог иде и то што је министар за рад Зоран Ђорђевић рекао да ће се са социјалним партнерима разговарати о пакету мера до краја године – о повећању плата и пензија, као и о укидању појединих накнада.


Напунити најмању корпу за три године

Да би се напунила минимална потрошачка корпа у Србији, потребно је око 36.000 динара, односно око 1,5 садашња минимална зарада. Да би се достигао тај износ, минимална сатница требало би да буде много виша од оне која је сада одобрена, односно морала би да премаши 200 динара.

Потпуно је извесно да је тај износ немогуће достићи брзо, али су синдикати, послодавци и представници Владе постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе.


Дакле, од јануара наредне године минималац ће бити виши, а колико – зависи од тога колико се времена у току месеца ради пошто се висина минималца обрачунава на основу броја радних сати у месецу. Уз садашњу цену рада од 143 динара по радном сату најнижи износ минималца, у месецима који имају најмање радних сати, 160, јесте 22.880 динара, а од 1. јануара 2019. године и уз минималну сатницу од 155 динара, биће 24.800. У месецима у којима се ради 168 сати, минимална зарада биће 26.040 динара уместо садашњих 24.024, док ће у месецима у којима има 176 радних сати, уместо садашњих 25.178 динара бити 27.280. У месецима у којима има највише радних сати, 184, биће и најдебља коверта оних који раде за минималац јер ће се у њу, уместо садашњих 26.312 динара, сместити 28.520. Уз повећање минималца од почетка следеће године биће нешто већа разлика између највишег износа минималне зараде и оне која се исплаћује у месецима с најмање радних сати. Наиме, сада је она око 3.400 динара, а од следеће године ће бити око 3.700.  

На питање да ли је повећање од око 2.000 динара, колико ће минимална зарада бити виша од следеће године, мало или много одговор зависи од тога да ли неко сваки месец минималну зараду доноси кући или је исплаћује. Потпуно је јасно да је с износом од око 27.000 динара, колико ће у просеку од наредне године бити минимална зарада, веома тешко прегрмети цео месец, али је то ипак више новца у кућном буџету. С друге стране, због повећаног минималца, послодавци ће морати да издвајају више новца за обавезе које се сваког месеца морају да плате.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести