НС семе партнер с Белорусима

– Белоруска делегација потписала је протокол о сарадњи с Институтом за ратарство и повртарство из Новог Сада – рекао је заменик министра пољопривреде и

 прехране Републике Белорусије Владимир Гракун на састанку у Институту, након што је делегација обишла огледна поља кукуруза, као и дистрибутивни и дорадни центар.

Он је додао да Белорусију интересује семенарство, као и да желе да своје семе саде у Србији, због бољих климатских услова и виших температура.
– Занима нас куповина вишегодишњих трава – луцерке, шећерне репе, као и храна за прехрану стоке, а ми ћемо да испоручимо семе кромпира – казао је Гракун.

На састанку је било приче и о размени студената, као и додатној обуци наставничког особља.– Желимо да српски произвођачи учествују на нашим сајмовима да бисмо се што боље упознали – казао је Гракун, додајући да је кључ састанка техничка сарадња и унапређење пољопривреде двеју земаља.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић казао је да постоји обострани интерес за ту сарадњу и да је договорена спољнотрговинска размена, као и пољопривредна сарадња.– Заједничко истраживање семена ће подићи пољопривреду на виши ниво, а већ имамо потписану сарадњу с градом Гомељ – каже Радојевић, и додаје да је овом посетом и однос двеју земаља подигнут на виши ниво.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев казао је да ће повезати теорију и праксу и да ће бити унапређене и привредна и трговинска сарадња.
Директор Института за ратарство и повртарство професор Јан Туран рекао је да им је част да угосте белоруску делегацију и прикажу капацитете једне од најјачих домаћих компанија.

– Имали смо и преговоре на научном пољу, пољу семенарства, производњи и договорено је шта све од наших производа иде у Белорусију –навео је Туран, и додао да је Белорусија заинтересована за разне производе те фирме, између осталих грашак, луцерку, лук, кукуруз и друге врсте семена и хибрида.

М. Стакић
 

Привреда, наука...

Састанку су, осим заменика министра пољопривреде Белорусије Владимира Гракуна, присуствовали и покрајински секретар Вук Радојевић, представници Института за ратарство и повртарство, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, шеф управе за сарадњу са страним земљама из Министарства пољопривреде и прехране Републике Белорусије Сергеј Адашкевич, директор Републичког унитарног предузећа „Институт за експерименталну ветерину С. Н. Вишелеског” Петр Красочко, шеф лабораторије вирусних инфекција свиња из „Института С. Н. Вишелског” Дмитриј Борисовец, генерални директор Републичког унитарног предузећа „Научно-практични центар Националне академије наука Белорусије за земљорадњу” Фјодор Привалов, генерални директор Републичког предузећа „Белсемена” Пјотр Николајенко.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести