Оцењивање први критеријум за смањење броја запослених

Министарка државе управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да је најважније да се идентификују радна места без којих се може и да је први критеријум за смањење броја

 запослених у јавном сектору оцењивање, а потом социјални критеријум."Од 6. децембра на снази је одлука о максималном броју запослених у систему јавне управе и локалне самоуправе која мора да се спроведе у року од два месеца", рекал је Удовички гостујући у Дневннику РТС-а.

Министарка државе управе и локалне самоуправе је рекла да је државна управа спремна за саме преговоре, али и за велики посао који треба да се уради."Сама припрема јавне управе није поглавље по себи. Очекују се одређени стандарди професионалности, али оно што нама највише треба је капацитет и ми треба да имамо кадрове који могу да упијају све оне европске фондове који могу да спроводе нове стандарде", навела је Удовички.

Према њеним речима, потребна је једна врста планирања и сарадње на нивоу не само од Владе, већ до нивоа локалних самоуправа и све заједно захтева посао који је најсложенији од оног што нас очекује и са којим ћемо да журимо у смислу припреме наредне године.Говорећи о плану рационализације броја запослених у јавном сектору, Удовички је рекла да се цео процес не заснива на појединцима.

"Ми често чујемо да је било партијског запошљавања или кадрови су овакви или онакви. Најважније је прво да се идентификују радна места без којих се може и то је урађено одозго до доле", рекла је Удовички.Према њеним речима, усвојен је акт који иде све до нивоа корисника јавних средстава.

"Сада поредимо ко је изнад неких стандарда, ко је пробијао прописе, инспекцијске службе смо заштитили, водили смо рачунма по први пут да стварно гледамо на структуру", рекла је Удовички.Она је навела да се деси и да нека радна места имају више извршилаца. "Сада је и на руководиоцима да између тих извршилаца бирају по врло јасним критеријумима  - а  први је перформанса, оцењивање у претходном периоду", изјавила је она и додала да је следећи социјални критеријум.

"Врло је важно да се држимо прописа да не буде никаквих личних преференци. Морамо схватити да ово није посао исправљања греха у смислу некадашњег партијског запошљавања зато што би то значило да се опет партијски ради", рекал је Удовички.Партијско запошљавање се исправља тако што се дају јасни задаци и јасне перформансе и што се проверава како ко ради, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе.

"Скоро 14.500 људи о којима је донета одлука се односе на број у односу на почетак 2015. године, велики део тих људи су се већ пензионисали или су врло близу пензије", навела је Удовички.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести