Одбијање „Есмарка” није грешка

Организација „Транспарентност Србија” саопштила је да Влада Србије није погрешила што је одбила понуду „Есмарка” за приватизацију смедеревске железаре.

ТС наводи да је Влада Србије и даље дужна да предочи разлоге који би евентуално оправдали досадашња и даља улагања или покривање трошкова рада тог предузећа.

„Неприхватањем понуде Влада није желела да уђе у ризик смањења обртног капитала ’Железаре’ и могућег губитка више од 100 милиона долара по том основу. Међутим, по оцени ТС-а, она је и даље дужна да грађанима предочи јасне разлоге који би евентуално оправдали досадашња и даља улагања или покривање трошкова рада тог предузећа, а која већ јесу вишеструко већа од те суме”, поручују из те организације.

ТС наводи да се на основу тендерске документације и информација које су објављене на конференцији за штампу Владе Србије након неуспелих преговора с „Есмарком” може извести закључак да Влада није погрешила тиме што је одбила понуду јер је она била испод нивоа који је учесницима био унапред познат из нацрта уговора (гарантовани обртни капитал од најмање 100 милиона долара).

Та организација сматра и да су услови из тендерске документације и критеријуми били детаљни и у вези с постављеним циљевима приватизације, али да би вероватно било боље да су у неким сегментима од почетка додатно прецизирани.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести