Одштету од Хрватске тражи 60 фирми

За шест дана блокаде границе, Хрватска је привредницима нанела штету која се мери милионима евра. На позив Привредне коморе Србије да се јаве привредници из Србије који су

претрпели штету од блокаде хрватско-српске границе, пријавило се 60 привредника, а велики број њихових притужби вероватно ће бити искоришћен за тужбу против Хрватске и њеног премијера Зорана Милановића, који је због мигрантске кризе Србији објавио царински рад.

На основу пристиглих пријава привредника због блокаде теретног саобраћаја, у Привредној комори Србије процењују да је директна штета од шестодневног застоја покварена роба, али и чињеница да су многе фирме морале да плаћају пенале због неиспоручене робе. Чак су неким привредницима због кашњења у испоруци већ наручене и плаћене робе отказани даљи послови. На прву процену, појединачне штете српских привредника износе и до 60.000 евра.

Међутим, рачуне припремају и хрватски предузетници, који су такође претрпели велику штету због затварања границе са Србијом те и они очекују да им хрватска држава надокнади изгубљено или ће је у супротном тужити. Хрватски привредници објашњавају да је Србија шесто извозно тржиште Хрватске, на које је прошле године извезена роба вредна око 510 милиона евра. Само један дан затворених граница хрватске извознике коштао је 1,4 милион евра.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести