Орбовић: Нема нових идеја за превазилажење кризе

У Србији криза траје скоро 30 година, још се не види крај, а нових идеја за њено превазилажење нема, поручио је данас на конгресу Савеза самосталних синдиката Србије (С С С С),

председник тог синдиката Љубисав Орбовић.

Он је казао да је штедња решење за које су се одлучиле многе владе, не само Влада Србије, а да је, додао је, "управо штедња допринела да ово буде тежак социјално- економски период".

"То што не пристајемо на штедњу кроз умањење зарада и пензија никако не значи да је С С С С неодговоран и да смо против модернизације и напретка", рекао је Орбовић и додао да је инфлација у земљи на историјском минимуму, а реални показатељи услова живота све лошији.

Он је подсетио да је донет нови Закон о раду, али да он није допринео отварању нових радних места, већ да је једна од лоших тековина тог закона престанак важења колективних уговора.

Када је у питању социјални дијалог, Орбовић је мишљења да је било периода претходних година када седнице СЕС-а нису одржаване, али се то превазишло и у последње време састанцима поред премијера присуствују и сви министри.

Најважнији краткорочни задатак је да се заврше планиране реформе, уреди синдикално организовање, што је предуслов за финансијску стабилност, дисциплину, кадровско јачање, подмлађивање и очување постојеће имовине и стицање нове.

Он је поручио да је потребно још чланова тој синдикалној организацији како би били многобројнији, а да је такође важна и међународна сарадње са другим синдикатима у свету која је до сада била успешна.

Данашњи Конгрес С С С С, 15. за редом, почео је интонирањем химне "Боже правде" и "Интернационале", њему присуствује министар трговине Расим Љајић, а очекује се и министар рада Александар Вулин.

Како је најављено, делегатима Конгреса обратиће се и председник Владе Србије Александар Вучић, заменик генералног секретара Међународне конфедерације синдиката Јап Винен, генерална секретарка Европске конфедерације синдиката Бернадет Сегол, као и представници синдиката Русије, Кине, Грчке и Републике Српске.

На Конгресу ће бити верификован избор нових чланова Већа, изабран председник С С С С, нови чланови Надзорног и Статутарног одбора С С С С и усвојена конгресна документа
Планирано је усвајање 11 резолуција - о запошљавању, радном времену, колективним уговорима, против сиромаштва, о социјалном дијалогу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести