Органска соја се добро примила код нас

О томе да је органска производња велика шанса за наше пољопривреднике код нас се доста и говорило и писало. Корак даље од тога отишли су представници асоцијације “Дењуб соја“.

Они код нас промовишу и помажу гајење соје на таква начин. А недавно су га на „Данима поља соје“ и промовисали.У  Србији су организовали Удружење „Еколенд“ које код нас производи различите органске производе и окупља 16 породица .Они своје прозводе преко немачког “Еколенда“ пласирају на европско тржиште.

Органска  производња на тржиштима у Европи бележи раст који иде и до 10 одсто годишње. Најбрже се развија органска производња меса млека и других производа животињског порекла. Зато влада велика потражња за органским протеинима за сточну храну. Идеална хранива добјају се из соје . Зато и добар део производње“Еколенда“ иам у фокусу баш на ту биљку.

Органска соја се узгаја на пољима око Беле Цркве и Сомбора. Овај програм у пољопривреди помаже и немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ  апреко пројекта „Квалитетна соја без ГМО из Дунавске регије“ и преко програма АЧЕШ за развој приватног сектора у Србији.

Што се тиче произвођача у Војводини који су заонтересовани за ову производњу, врата су им отворена.

Иначе, органска производња у Србији чини 0,28 одсто укупне пољопривредне производње и прошле године одвијала се на 9.447 хектара. У односу на 2013. годину то је повећање површина од 14,8 одсто, подаци су Привредне коморе Србије. У Србији је 2014. најзаступљенија била органска ратарска производња која је заузимала 70 одсто површина под органским производима, затим органска воћарска производња са 28 одсто површина, док се органско поврће гајило свега на два одсто површина. У укупној органској сточарској производњи у 2014. према подацима Удружења за пољопривреду ПКС-а, ситна и крупна стока је била најзаступљенија са укупно 78 одсто учешћа, док је живина учествовала са 12,3 одсто, а пчелиња друштва са 9,7 одсто.

Подаци ПКС-а показују и да Србија највише извози органско воће ниског степена прераде, а вредност извоза се процењује на око 10,7 милиона евра.

Д. В.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести