Отказана распродаја БЕК-а на комаде

Продаја непокретне имовине зрењанинске индустрије меса „Бек“, заказана у Привредном суду у Зрењанину, одложена је до даљег због нерешених имовинскоправних односа над парцелама које су

понуђене купцима. Да би била намирена потраживања поверилаца „Бека“, планирана је продаја три парцеле, с низом објеката, у Београдској улици, где је некада и било седиште фабрике, које је у међувремену, одлуком власника, пребачено у Београд. Међу њима су и управна зграда и погони, површине 19.339 квадратних метара и процењене тржишне вредности око 257 милиона динара. Судија Привредног суда Јелица Баковић констатовала је, међутим, да није било услова за прву продају, и најавила да ће она бити заказана тек након што буду донета правоснажна решења о власништву над парцелама.

– Правно и фактичко питање је ко је власник тих непокретности и зато тренутно нема услова за њихову продају. Овде немамо чисту ситуацију и не бисмо желели да запетљамо случај. Свако ко купи имовину, очекује да је све регуларно, а садашњом продајом само бисмо довели до покретања нових парница – објаснила је судија Баковић, и додала да свакако ниједан од евентуалних купаца није потврдио учешће на јучерашњој продаји.

Међу повериоцима који су се у среду обрели у суду био је и власник зрењанинског предузећа „Градитељ“ Милош Ђекић. Он је за „Дневник“ изјавио да од „Бека“ потражује 18 милиона динара, колико износи основица, плус припадајуће камате.

– Пружили смо грађевинске услуге, а радови нам нису плаћени већ четири године – рекао је Ђекић. – У кредитима смо, враћамо дугове, дужни смо и добављачима. Неки су нас због тога и тужили па смо били у блокади. Одлагање продаје имовине „Бека“ само нам продужава агонију.

Власник самосталне занатске радње „Мендреа“ из Ечке Маринел Мендреа с индустријом меса је уговорио заједничко улагање у производњу. Чак је подигао и кредит, међутим, власник „Бека“ је напрасно одустао од договора.

– То нам је направило огроман проблем – казао је Мендреа за „Дневник“. – Можете замислити када се нађете у губитку од 40-50 милиона динара. Једне године сам продао свиње и кукуруз да бих исплатио кредит. Ни сад још нисам испливао на површину, али се надам да ће на крају правда победити. 

Ж. Балабан

 

Катастрофална приватизација

Катастрофална приватизација од пре неколико година уништила је „Бек” пред очима бивших радника, али и државе, која је дозволила да један од најпознатијих војвођанских прехрамбених комбината потпуно нестане с привредне сцене. Власништво над фабриком никада није било транспарентно до краја. Бизнисмени Боривоје и Владан Бештић, односно фирма „Про беком”, довођени су у везу с предузећем, али и с одговорношћу за његову пропаст.

Стечајни поступак отворен је у пролеће 2012. године. То је учињено решењем Привредног суда у Зрењанину, по аутоматизму, сходно одредбама Закона о стечају. Такво судско решење уследило је одмах пошто је Народна банка Србије објавила списак 5.688 правних лица, међу којима је и посрнула фабрика меса, а која су годину у блокади, односно која су у поменутом периоду обуставила сва плаћања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести