Отворена фабрика аутоделова ЗФ у Панчеву

ПАНЧЕВО: Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно с градоначелником Панчева Сашом Павловим, амбасадором СР Немачке Томасом Шибом, те руководиоцима немачке компаније Мајком Ханкелом и Јоргом Гротендорстом отворили су јуче фабрику компаније „ZF Friedrichshaven” АГ у Панчеву за производњу ауто-делова, инвестицију вредну 160 милиона евра.
1
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Реч је о првом погону те компаније у Србији, у којем ће се производити генератори за хибридне и електричне аутомобиле, микропрекидачи и прекидачи за мењаче. У фабрици је тренутно упослено 300 радника, а план је да се изградњом новог погона та цифра увећа за још хиљаду. Та компанија запошљава око 149.000 радника у 40 земаља света на око 230 локација.

Председник Републике Србије Александар Вучић казао је да је јуче био посебан, велики дан, не само за Панчево, јужни Банат, Војводину већ за целу Србију.

У обиласку фабрике рекао сам и руководиоцима те компаније да је то један од ретких дана када се виде резултати рада и важно је да грађани Србије знају, када виде фабрику, да она није само никла из земље већ да је много људи морало да ради на томе и много тешких разговора морало бити обављено, рекао је Вучић.

Он је казао да је много ствари морало да буде урађено да би један CTF дошао у Србију и запослио људе из Панчева, Опова, Ковачице, али и других делова јужног Баната, као и Београда.

Много труда је уложено и захвалан сам свима који су на томе радили, нашим немачким пријатељима, али и тиму Владе Србије, Покрајинске владе, људима из локалне самоуправе, казао је Вучић.

Како је додао, за мање од годину, уместо малог шатора, никла је најмодернија и најсавременија, фабрика у којој се могу видети кука-роботи, као у највећој европској компанији ауто-делова, коју је имао прилику да посети, затим „Сименсове” машине, најмодернија технологија на свету. Бићемо прва од земаља у региону која ће да има производњу „душе” мотора за електрична возила и аутомобиле, који јесу будућност, поручио је Вучић.

По његовим речима, нафта ће поскупети драматично те ће сви полако прелазити на електричне аутомобиле.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

 

Заједнички успех

Члан Управног одобора „ZF Friedrichshaven”-а АГ Мајк Ханкел истакао је да је остварен заједнички успех у Панчеву и да је Управни одбор одлучио да прошири капацитете у области електричне мобилности и запосли још више људи у Србији.

Та компанија ће се још више проширити у наредне две године и упослити још хиљаду људи, а 160 милиона евра је уложено у секторе који су усмерени ка будућности, казао је Ханкел.


Зато ћемо до краја године да направимо план и на наше ауто-путеве поставимо пуњаче за електрична возила, да будемо први у региону и привлачимо возаче електричних аутомобила који иду ка Атини или Истанбулу да користе Србију као транзитну земљу, казао је Вучић.

Овде ће, додао је, бити упослено 1.300 радника, дакле још хиљаду на тренутну цифру, изградњом развојног центра, новог технолошко-научног центра у којем ће бити запослени најбољи инжењери из Панчева и Београда да би се развијале нове технологије.

Он сматра да ћемо на тај начин сачувати људе у нашој земљи, „а поносан сам на све српске органе који су прецизно у дан испунили своје обавезе да би фабрика била отворена у року и на време, и само тако можемо привући и друге инвеститоре”.

У првих пет месеци ове године имамо 17 одсто више страних инвестиција него у рекордној прошлој години, казао је Вучић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је снага те компаније велика, али и технолошко знање које она преноси у Србију.

Фабрика је направљена за мање од годину, што је прва фаза радова, док ће друга представљати изградњу развојног центра, навео је Мировић.

Технолошко знање у будућности неће бити само знање компаније већ и знање наших грађана и наше земље, али је веома важна вест да су студенти с Катедре за мехатронику ФТН-а из Новог Сада прошле недеље – а такви су студенти и с других факултета у нашој земљи – освојили прво место на европском такмичењу „Еуробот”, а то је процес који се одвија и у овој фабрици.

Он истиче да су у четвртфиналу победили Швајцарце, у полуфиналу Французе, а у финалу Русе.

То значи да у младим људима те струке у нашој земљи постоји потенцијал, који ће се овде развијати на најконкретнији могући начин, истакао је Мировић.

Како је додао, друга важна ствар је да ће долазак тако моћне немачке компаније, која послује у више од 40 земаља, значити сигуран знак и пут за нове инвеститоре, не само немачке већ и из других земаља.

Били смо један велики тим, председник државе, Влада Србије, локална управа, Покрајинска влада, да заједно створимо услове да ЦТФ овде инвестира и да то буде једна од најбољих фабрика у нашој земљи, поручио је Мировић.

Градоначелник Панчева Саша Павлов казао је да је после 40 година застоја у привредном развоју, Панчево обновило индустријску традицију, а изградњом фабрике враћа се вера да ће њихов град можда постати један од најјачих индустријских центара.

То значи висок степен запослености и изнадпросечну цена рада, сматра Павлов.

Руководилац дивизије Е-мобилити Јорг Гротендорст напоменуо је да је отварање фабрике нова ера индустрије у Панчеву, а електромобилност продире на тржиште пуном паром, почевши од бицикала до тешких камиона, чији ће се електромотори производити у Панчеву.

Немачка компанија је технолошка групација која испоручује системе за мобилност путничких аутомобила, доставних возила и аутомобилске индустрије.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести