Отворена врата до 180 милиона потрошача

Врховни савет Евроазијске економске уније (ЕЕУ) донео је одлуку да започне преговоре са Србијом о

 унификацији трговинског режима, чији ће резултат бити заједничка зона слободне трговине за све земље Уније и нашу земљу.

Данас само три земље Уније имају споразум о слободној трговини са Србијом: Русија, Казахстан и Белорусија, при чему се неке одредбе тих споразума разликују, пренео је „Спутњик”.

Сличан преференцијални режим између Србије и Јерменије и Киргизије није установљен, тако да билатерална трговина робом између тих земаља делује по повлашћеном режиму. На пример, примењује се иста стопа царине која је установљена и за друге партнере у СТО-у.

У Астани, у Казахстану, одржава се седница Врховног Евроазијског економског савета, а руски председник Владимир Путин и његове колеге из Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргизије разматрају даље перспективе интеграције у оквиру те организације.

Чланице Уније, која обједињује више од 180 милиона потрошача, посебно интересује формирање заједничких тржишта нафте и гаса, као и сарадња с другим земљама, између осталог и са Србијом. Саветник руског председника Јуриј Ушаков раније је најавио да би учесници скупа требало да дају зелено светло за почетак преговора о успостављању јединственог трговинског режима са Србијом.

Чланице ЕЕУ су већ потписале уговор о слободној трговини с Вијетнамом, а, како је рекао Ушаков, воде се слични преговори с Израелом, док стручњаци истовремено раде на питању успостављања зона слободне трговине с Индијом, Египтом и Ираном.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести