Патроне: За пројекте "лежи" неискоришћено 3,5 милијарди евра

Директор ЕБРД-а у Србији Матео Патроне изјавио је данас да Србија мора да убрза инфраструктурне пројекте и указао да чак 3,5 милијарди евра намењених држави за пројекте, није искоришћено.

"То је већ довољно новца да се стање промени на боље", рекао је Патроне на Копаоник бизнис форуму.Он је указао да до сада у Србији није реализован ниједан од већих пројеката јавно приватног партнерства, мада су неки започети.Говорећи о банкарском систему у Србији, он је рекао да није довољно ликвидан, те нема довољно новца за кредитирање привреде.

"Главни узрок за то је висок ниво ненаплативих кредита од 22-23 одсто. Природа лоших кредита је таква да се мора више анализирати, и ући у реструктурирање компанија", рекао је он.Према његовим речима, ово важно питање најбоље је решавати помоћу приватног капитала, јер не можемо очекивати да се то решава државним новцем пореских обвезника .

Патроне је навео да су у Србији проблеми и слаб раст БДП-а ,висока стопа незапослености, али је оценио да има потенцијала да се раст покрене.Конкуренција у региону је, како је навео, јака.Према његовим речима, предност Србије је, између осталог, и што је порез на капиталну добит 15 одсто, што је ниже него у региону.Као успешне потезе у Србији, наводи фискалну консолидацију, приватизацију, стенд бај аранжман са ММФ-ом...

Патроне предлаже Србији да реализује инфраструктурне пројекте путем концесија или приватног капитала."Те моделе би требало применити за посебно важне пројекте", поручио је Патроне на Копоник бизнис форуму.Он је предложио Србији да би путем јавно-приватног партнерства (ППП) могло да буде решено питање депоније отпада у Винчи и да се примени ППП модел за београдски аеродром "Никола Тесла".

Он је казао да би и питање обезбеђивања недостајућег паркин простора могло да се реши путем ППП модела.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести