Пазите на провизије и да вас не покраду

Крај године увек доноси повећање трошкова за породични буџет; а немали број људи у Србији труди се да набави све што треба макар и за скромно славље, а да при том

уштеди колико може. Пригодни поклони све више се купују у интернет продавницама, јер су цене тамо обично повољније. Ипак, када се одлуче за он лајн  куповину потрошачи треба добро да погледају не само цене већ и додатне трошкове. При томе је јако важно да воде рачуна о подацима са картица и рачуна које остављају продавцима у овим радњама како се касније не би неки преварант послужио са њиховог рачуна.

Куповином робе на интернету и у иностранству може се прилично уштедети. Посебно су у тим понудама повољне цене за фирмирану гардеробу, књиге, козметику и ситну електронику. Уколико им одговара цена купци би, пре куповине, требало да провере да ли се роба достваља у Србију те да ли је то бесплатно или ће морати да сносе и додатне трошкове и колико ће их то стајати. Треба рећи да ти, евентуални трошкови нису једини које ће се куповином он лајн имати, јер се на купљену робу плаћа и порез на додату вредност од 20 одсто. У случају да је поруџбина скупља од 50 евра купац ће морати да плати и трошкове царине, а по тарифи која важи за поручени производ.

То нису једини трошкови са којима купац мора да рачуна,а у Ерсте банци објашњавају како изгледају трошкови при куповини преко Пеј пал система.

- Приликом слања новца другом Пеј Пал кориснику провизију плаћа онај ко купује, а она је од 4,4 до 4,9 одсто, плус фиксни трошак од 0,35 евра. То је провизија која се плаћа са картице - обајшњава чланца Извршног одбора у банци задужена за сектор становништва Јасна Терзић. - Провизије су повољније уколико купац има новац на Балансу на Пеј Палу, односно ако му је пре тога неко уплатио средства, јер је тада провизија од један до три одсто и нема додатног фиксног трошка.

Када купац изабере жељени производ, линк га води до адресе где је потребно унети мејл адресу и лозинку са којом се отвара налог на Пеј палу и потврђује трансакција. Корисници који имају картице “виза” и”мастеркард” могу да се региструју за плаћања на Пеј палу.

Откако је у свету почео овакав начин трговања и плаћања појавиле су се и злоупотребе. Опрез, наравно, није на одмет. О томе како што сигурније платити у интернет продавници директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја каже - Треба куповати на провереним сајтовима, а то су они са ознакама ХТТП и ХТТПС, а корисник на свом рачунару треба да има добар анти вирус програм. За плаћања треба користити посебну платну картицу и то ни случајно не треба буде она која је повезана са рачуном, посебно са девизним штедним. На рачуну који је везан за картицу, која се користи за куповину, не треба држати много новца већ само ону суму коју купац намерава да потроши. Шолаја објашњава да је држање веће суме на рачуну који се користи за плаћње преко интернета исто што и улазак у пун аутобус са откопчаном ташном у којој је на врху новчаник.    

Д. Вујошевић

 

Опрез ако је јако јефтино

Купци у интернет продавницама треба да припазе и на цене и квалитет. Уколико се нуде производи познатих марки по веома ниским ценама треба бити опрезан. Велика је вероватноћа да се ради о фалсификатима, а то свако од нас може да купи на најближој пијаци без плаћања ПДВ и царине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести